11 tipp hogy a webáruházadra futtatott hirdetéseiddel biztosan célba érj

Szerző: | 2021.08.04.

Ezen a héten Bartos Dávid az Adlab vezetőjének vendégposztját közöljük a sokakat érintő PPC témájában! Az Adlab bemutat 11 olyan releváns tippet, amit ha megfogadsz, biztos sok időt, energiát, szenvedést és pénzt spórolsz magadnak hosszú távon a webshopod marketingjében!

A csapból is az folyik, hogy webáruházat indítani könnyű. Persze, hogy könnyű. Ezért van minden második embernek webáruháza és ezért készül az űrbe Jeff Bezosszal minden második haverod is. Nem! Nem könnyű. Elindítani egy webáruházat csak pár kattintás, de hogy az működjön és még pénzt is termeljen neked éveken keresztül, az nem könnyű meló. De nem is lehetetlen.
A beszerzés és a pénzügyek mellet az egyik legfontosabb üzleti folyamat egy webshop életében a marketing, azon belül is az on-line hirdetések. Ez fogja megteremteni a lehetőségét annak hogy folyamatosan releváns látogatók tömegei böngésszék a webáruházad és ha ügyesen csináltál mindent, akkor még vásárolni is fognak!
Az évek során, mióta marketinggel foglalkozom, sok webáruházat láttam már, sokat közülük pedig már az indulásnál banális dolgokon elbukni, vagy hosszú időn át szenvedni.
Így most összeszedek neked 11 olyan releváns tippet, amit ha megfogadsz, biztos sok időt, energiát, szenvedést és pénzt spórolsz magadnak hosszú távon a webshopod marketingjében.

 

1. Használj megfelelő webáruház motort és használd azok funkcióit!

Tapasztalatból mondom, hogy amin az elején spórolni szeretnél, azon kellene a legkevésbé. Sok webáruházat láttam már, ami irtózatos költségekbe verte magát azért, mert az indulásnál nem volt elég körültekintő.
Ha most indítasz webáruházat, akkor a tanácsom, hogy olyan webshop motort válassz, ami már bizonyított. Mégha az elsőre egy picit még drágának is tűnhet, vagy túl sok felesleges funkciót kínál. Hidd el, később meghálálja majd.
Ilyenek manapság a teljesség igénye nélkül: Shopify, ShopRenter, Unas, Woocommerce. Hogy csak a legismertebbeket említsem.

 

2. Állíts be megfelelően mindent a webshopodban!

Nagyon fontos, hogy már az indulásnál gondoskodj arról, hogy mindent megfelelően állítasz be. Később több munka lesz, ha ezt nem csinálod meg!Ügyelj arra,  hogy a címsorok (H1, H2, H3), leírások, metaadatok mindenhol ki legyenek töltve releváns tartalommal (nem copy, paste)! Ez SEO szempontból is nagyon fontos, illetve a később taglalt kampányok alapjai is ezen beállítások alapján fognak tudni jól működni. A különböző eszközök pixelei, kódjai és mérési beállításai is legyenek rendben. Ez szintén az alapja a jó marketingnek egy webshop esetében. Ha ezt megspórolod, akkor később nehezebb lesz rájönni, hogy vajon mi csúszhatott félre, miért nem jönnek a számok?

 

3. Kategorizálj!

Szintén SEO és a később kampányok másik kulcskérdése a termékek kategorizálása. Úgy rendezd kategóriákba a termékeidet, ahogy az a felhasználóid szempontjából a leglogikusabb. Az egyéb paraméterekre használj szűrőket. Mondok egy példát. Okosotthonhoz használatos kiegészítőket árulsz. Akkor a kategóriáid legyenek: okosizzó, okoskapcsoló, okostermosztát, stb… Szűrők pedig lehetnek: márka, szín, teljesítmény, ár, méret, stb… Ha sokféle terméked van, készíthetsz alkategóriákat is. Például a tűzhelyeken belül, elektromos tűzhely, gáztűzhely, indukciós tűzhely, stb…

 

4. Tölts fel minden infót a termékről

Amikor egy új terméket töltesz fel a webshopodba, fontos, hogy annak minden adatát feltöltsd. Érdemes ezt már az elején jól csinálni, átgondolni. Tölts fel minden elérhető képet, videót, leírást, műszaki paramétereket, előnyöket, mindent.
Természetesen a szűrőként használt paramétereket is töltsd ki! És ne feledkezz meg a cikkszámokról sem! Nem egy olyan webáruházat láttam már, ahol azért nem tudtunk kampányokat indítani, mert nem voltak cikkszámok megadva a webshopban, így a rendszer visszadobta azokat!
Inkább tölts az elején több időt a tervezéssel, mint később sokkal-sokkal több időt a hibák javítgatásával!

 

5. Tölts fel sok jó minőségű képet a termékről!

Az egyik, ha nem a legfontosabb meggyőző eszköz a webáruházadban a termékekről készült képek. A felhasználók sok esetben ezek alapján választanak, még akár műszaki termékeket is.
Olyan képeket tölts fel, ahol valós környezetben, használat közben láthatóak a termékek, hogy a látogató maga is el tudja képzelni, ahogy majd használni fogja azt. Hidd el, sokat fog segíteni ez a konverziós arányaidon!
Ha pedig a gyártótól nem kaptál megfelelő képeket, elő a telefont és csinálj te magad! Semeddig nem tart. Akár még videókat is készíthetsz, ahol megmutatod a terméket működés közben, hidd el, meg fogja hálálni a befektetett extra munka!

 

6. Kategorizáld a termékeidet az üzleted szerint!

Most, hogy a kezdeti lépéseken túl vagyunk, ideje elgondolkodnunk a marketingen. Ugyanis a marketing fogja az oldalunkra terelni azokat a felhasználókat, akik majd vásárolni fognak. Itt is az első lépés a tervezés.
Most nem a látogató szemével, hanem üzleti szemmel kell végiggondolnod a következőket:
1, Melyek a legkeresettebb termékeid? (konkrét termék, kategória, márka, stb…)
2, Melyeken van a legnagyobb haszonkulcsod?
3, Melyekből van a legnagyobb készleted, vagy a legkönnyebben beszerezhető?
4, Melyekkel van bármilyen versenyelőnyöd a piacon? (Ár, készlet, garancia, minőség, szállítás, egyéb hozzáadott érték.)
Válaszd ki azon termékeket, amik a fenti kérdésekre a leginkább megfelelnek. Alkoss belőlük csoportokat! Remélhetőleg lesz jó néhány csoportod, amiket most sorba is tudsz rendezni, mégpedig úgy, hogy a fenti kérdések alapján legígéretesebb, második legígéretesebb, stb… csoport.
Ha viszonylag nagy a marketing költségkereted, akkor sok ilyen csoporttal fogsz tudni dolgozni, ha viszont alacsony, akkor azt javaslom, kezdetben fókuszálj az első egy-két csoportra. Ezekből fogunk ugyanis a következő lépésekben kampányokat készíteni.

 

7. Készíts Smart Shopping hirdetéseket Google Ads-ben!

Ez a kampánytípus a Google-ben azért zseniális, mert ötvözi a klasszikus Shopping hirdetések és a dinamikus remarketing hirdetések előnyeit, mindezt pedig kombinálja a Google mesterséges intelligencia rendszerével.
Ha kiválasztottad, mely csoportokból szeretnél kampányt indítani, akkor a következő feladat, hogy a webshop motorodban készítesz rájuk un. feedeket.
Ezek gyakorlatilag nagy excel táblázatok, ahol egy-egy sor az adott termék paraméterei (azonosító, kép url, link, ár, név, leírás, stb…). Minden egyes előző lépésben létrehozott csoportod, egy-egy ilyen feed.
Ahhoz, hogy a Google-ben Smart Shopping kampányt készíts, szükséged lesz egy Merchant Centre fiókra is, ahová a feedeket felöltöd.
Ha hallgattál rám és kezdetben mindent jól beállítottál és kitöltöttél, akkor itt már nem lesz semmi gond és remekül fognak futni a hirdetéseid.

 

8. Készíts Dinamikus keresési hirdetéseket Google Ads-ben!

Ez a kampánytípus hasonlít leginkább a klasszikus keresési hirdetésekhez. Annyi a csavar a dologban, hogy nem kell kulcsszavakat megadnod, csak a termékek, kategióriák stb paramétereit (url, kategória), amit hirdetni szeretnél és a Google automatikusan kitalálja a leírások alapján, hogy milyen kifejezésekre érdemes megjeleníteni a hirdetésedet és milyen szöveggel.
Láthatod, hogy itt is visszautalok a kezdeti lépésekre. Ugyanis, ha nincsenek megfelelő beállításaid, leírásaid, akkor nem fog tudni miből dolgozni a Google és csak problémáid lesznek!

 

9. Készíts Dinmaikus Termékhirdetést Facebookon!

A folyamat nagyon hasonló a Google Smart Shopping hirdetéseihez, csak most a Facebookon kell beállítanod a feedeket, amiből a rendszer dolgozni fog.
Használj itt is remarketing célzást, haonsmás közönségeket, mentett célközönségeket és esetleg egy nagyon tág, un hideg célzást is. Soha nem tudhatod, hogy a te esetben melyik lesz a nyerő. A tapasztalat az, hogy ki kell tesztelni…

 

10. Mérj!

Ahhoz pedig, hogy a fenti teszteknek értelme is legyen, bizony mérni kell. A legjobb eszközök erre a Google Analytics és a Facebook beépített pixele.
Ezeket már szintén a kezdetekben beállítottad, most pedig az a feladat, hogy a már meglévő adatok alapján döntéseket hozz.
Ez nem olyan könnyű feladat, mint elsőre látszik, de idővel belejössz, ha picit töprengsz és megtanulsz jól kérdezni a szoftverektől.

 

11. Kérj segítséget!

Ha pedig ez az egész egy nagyon nagy katyvasz még másodszori olvasásra is és most azt sem tudod hová kapj zavarodban, de van egy webshopod, amit szeretnél felfuttatni, akkor bátran kérj segítséget!
Én sem értek mindenhez, neked sem muszáj. Elég ha a saját piacoddal, termékeiddel képben vagy, a marketinget pedig nyugodtan bízd profikra.
Olyan csapatot válassz, akikkel jó az összhang, a kommunikáció, hiszen együtt fogtok dolgozni, hosszú időn át és emellett a vállalt célokat is teljesítik, így a bizalommal sem lesz probléma.

Ha egy ilyen csapatra van szükséged, talán érdemes beszélgetned az Adlab csapatával! Keress meg minket bátran! 🙂

Átalányadó teljeskörű könyvelése az Acountoval

Átalányadó teljeskörű könyvelése az Acountoval

Mit is nyújt az Acounto kényelmes könyvelése átalányadózóknak? Nézzük hogyan is megy ez a gyakorlatban! A következő postban összeszedünk minden fontos tudnivalót az Acounto-ban könyvelt átalányadós egyéni vállalkozók számára!

Acounto ❤ Vodafone

Acounto ❤ Vodafone

Az Acounto Magyarország Kft. büszkén jelenti be együttműködését a Vodafone Magyarország Zrt.-vel, amelynek következtében az Acounto innovatív könyvelési-, bérszámfejtési és adótanácsadási szolgáltatásaival bővíti a Vodafone üzleti ügyfelei számára elérhető digitális szolgáltatások kínálatát.

Szünetelnél? Vigyázat, 2024-ben módosultak a szabályok!

Szünetelnél? Vigyázat, 2024-ben módosultak a szabályok!

Szünetelők, vigyázat! 2024. január 1-jétől a járulékalap meghatározásának egyszerűsítése érdekében új elemként kerül be a Tbj.-be az a szabály, amely kimondja, hogy járulékszabályozási szempontból az egyéni vállalkozók tevékenységének szünetelése csak teljes naptári hónapra értelmezhető.