Ne mulaszd el! Jogvesztő határidők 2021. december 31-ig

Szerző: | 2021.12.23.

Összegyűjtöttünk néhány, a gyakorlatban gyakran előforduló esetkört 2021 december 31-i bejelentési határidőhöz kapcsolódva, amit érdemes figyelemmel kísérni. Ellenőrizd, hogy ne maradj le semmiről!

Pénzforgalmi ÁFA

Általános szabályok szerinti áfa helyett a pénzforgalmi elszámolást választása, valamint a korábbi pénzforgalmi elszámolást választók visszatérése a „normál” szabályok alá. Ha 2022. január 1-jétől pénzforgalmi elszámolásra szeretnénk áttérni, vagy az alól szeretnénk visszatérni, e választásunkat 2021. december 31-ig tudjuk megtenni.

Alanyi adómentesség

A különleges jogállás alá való bejelentkezés is jogvesztő; Ha az adózó választani szeretné az alanyi adómentességet, vagy azt a továbbiakban nem szeretné alkalmazni, erre vonatkozó szándékát adóé végéig, december 31-ig tudja jelezni az adóhatóság felé. Egy adóévre lehet választani, ugyanakkor értékhatár-átlépés útján adóév folyamán át lehet „esni” az általános szabályok alá az alanyi adómentességből.

Társasági adó

A kiegészítő támogatás (adókedvezményre jogosító) pénzügyi teljesítésének határideje december 31. E határidő elmulasztása után csak a kedvezmény egy részét (vagy nullát) lehet érvényesíteni.

Személyi jövedelemadó

VISSZADO nyomtatvány kitöltésének határideje annak érdekében, hogy a 2021-ben befizetett szja egy részét (legfeljebb 809.000 Ft-ot) 2022. február 15-ig a NAV kiutalja. Kinek kell kitöltenie? Például ha az édesanya kapja a családi pótlékot, akkor neki nem; de a házastársának igen, azért, hogy február 15-ig megkapja az adóvisszatérítés összegét.

+1 kakukktojás: KATA

Bár a KATA vagy az egyéni vállalkozók átalányadózása alá való bejelentkezés nem jogvesztő december 31-i dátummal, érdemes ugyanakkor megfontolni a január 1-i indulást az értékhatár arányosítása miatt 🙂

Az jelen blogpostban közzétett információk, elemzések és következtetések tájékoztató jellegűek, és mivel mindenki egyedi, az egyedi adójogi, könyvelési helyzetedre nem tudunk tekintettel lenni. Így jelen blogon végzett tevékenységünk semmiképp nem tekinthető adó-, jogi-, vagy egyéb tanácsadásnak. A közölt adatok teljességéért, pontosságáért valamint aktualitásáért ezért nem tudunk felelősséget vállalni. Bővebb és pontosabb információkért kérjük, hogy keress minket ügyfélszolgálatunkon! Ha csupán a blogpostjaink alapján hozol üzleti döntéseket, az abból fakadó károkért, jogkövetkezményekért nem tudunk felelősséget vállalni. 

Átalányadó teljeskörű könyvelése az Acountoval

Átalányadó teljeskörű könyvelése az Acountoval

Mit is nyújt az Acounto kényelmes könyvelése átalányadózóknak? Nézzük hogyan is megy ez a gyakorlatban! A következő postban összeszedünk minden fontos tudnivalót az Acounto-ban könyvelt átalányadós egyéni vállalkozók számára!

Acounto ❤ Vodafone

Acounto ❤ Vodafone

Az Acounto Magyarország Kft. büszkén jelenti be együttműködését a Vodafone Magyarország Zrt.-vel, amelynek következtében az Acounto innovatív könyvelési-, bérszámfejtési és adótanácsadási szolgáltatásaival bővíti a Vodafone üzleti ügyfelei számára elérhető digitális szolgáltatások kínálatát.

Szünetelnél? Vigyázat, 2024-ben módosultak a szabályok!

Szünetelnél? Vigyázat, 2024-ben módosultak a szabályok!

Szünetelők, vigyázat! 2024. január 1-jétől a járulékalap meghatározásának egyszerűsítése érdekében új elemként kerül be a Tbj.-be az a szabály, amely kimondja, hogy járulékszabályozási szempontból az egyéni vállalkozók tevékenységének szünetelése csak teljes naptári hónapra értelmezhető.