Ne mulaszd el! Jogvesztő határidők 2021. december 31-ig

Szerző: | 2021.12.23.

Összegyűjtöttünk néhány, a gyakorlatban gyakran előforduló esetkört 2021 december 31-i bejelentési határidőhöz kapcsolódva, amit érdemes figyelemmel kísérni. Ellenőrizd, hogy ne maradj le semmiről!

Pénzforgalmi ÁFA

Általános szabályok szerinti áfa helyett a pénzforgalmi elszámolást választása, valamint a korábbi pénzforgalmi elszámolást választók visszatérése a „normál” szabályok alá. Ha 2022. január 1-jétől pénzforgalmi elszámolásra szeretnénk áttérni, vagy az alól szeretnénk visszatérni, e választásunkat 2021. december 31-ig tudjuk megtenni.

Alanyi adómentesség

A különleges jogállás alá való bejelentkezés is jogvesztő; Ha az adózó választani szeretné az alanyi adómentességet, vagy azt a továbbiakban nem szeretné alkalmazni, erre vonatkozó szándékát adóé végéig, december 31-ig tudja jelezni az adóhatóság felé. Egy adóévre lehet választani, ugyanakkor értékhatár-átlépés útján adóév folyamán át lehet „esni” az általános szabályok alá az alanyi adómentességből.

Társasági adó

A kiegészítő támogatás (adókedvezményre jogosító) pénzügyi teljesítésének határideje december 31. E határidő elmulasztása után csak a kedvezmény egy részét (vagy nullát) lehet érvényesíteni.

Személyi jövedelemadó

VISSZADO nyomtatvány kitöltésének határideje annak érdekében, hogy a 2021-ben befizetett szja egy részét (legfeljebb 809.000 Ft-ot) 2022. február 15-ig a NAV kiutalja. Kinek kell kitöltenie? Például ha az édesanya kapja a családi pótlékot, akkor neki nem; de a házastársának igen, azért, hogy február 15-ig megkapja az adóvisszatérítés összegét.

+1 kakukktojás: KATA

Bár a KATA vagy az egyéni vállalkozók átalányadózása alá való bejelentkezés nem jogvesztő december 31-i dátummal, érdemes ugyanakkor megfontolni a január 1-i indulást az értékhatár arányosítása miatt 🙂

Az jelen blogpostban közzétett információk, elemzések és következtetések tájékoztató jellegűek, és mivel mindenki egyedi, az egyedi adójogi, könyvelési helyzetedre nem tudunk tekintettel lenni. Így jelen blogon végzett tevékenységünk semmiképp nem tekinthető adó-, jogi-, vagy egyéb tanácsadásnak. A közölt adatok teljességéért, pontosságáért valamint aktualitásáért ezért nem tudunk felelősséget vállalni. Bővebb és pontosabb információkért kérjük, hogy keress minket ügyfélszolgálatunkon! Ha csupán a blogpostjaink alapján hozol üzleti döntéseket, az abból fakadó károkért, jogkövetkezményekért nem tudunk felelősséget vállalni. 

Átalányadó teljeskörű könyvelése az Acountoval

Átalányadó teljeskörű könyvelése az Acountoval

Mit is nyújt az Acounto kényelmes könyvelése átalányadózóknak? Nézzük hogyan is megy ez a gyakorlatban! A következő postban összeszedünk minden fontos tudnivalót az Acounto-ban könyvelt átalányadós egyéni vállalkozók számára!

Szeptemberi frissítések

Szeptemberi frissítések

Az Acounto legfrissebb verziójában olyan új funkciók kaptak helyet, mint például a felületen belüli üzenetküldési lehetőség, amellyel nem csak nyomon követhető az üzenetek állapota, hanem bármikor könnyedén vissza is kereshetőek lesznek! A feltöltött számlákat automatikusan összepárosítjuk a NAV Onlineszámla rendszerében, valamint kedvenc számlázó programodban található adatokkal!  Kényelmessé tesszük továbbá a kötelező ügyfélátvilágítást is!

Mi az EPR, azaz Kiterjesztett Gyártói Felelősség?

Mi az EPR, azaz Kiterjesztett Gyártói Felelősség?

Bizonyára hallottál róla, hogy 2023. július 01. napjától a környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatos bevallási és díjfizetési kötelezettségek, valamint az adatszolgáltatási kötelezettségek köre kibővül, egy teljesen új rendszerbe kerül, ezzel párhuzamosan a termékdíj-kötelezett termékek köre – az új hulladékgazdálkodási törekvések mentén – részben beépül és egységesül az EPR rendszerében. A következő anyagban összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat!

Tavaszi Acounto frissítés: költség összesítő, új bankszámlák

Tavaszi Acounto frissítés: költség összesítő, új bankszámlák

Az Acounto legújabb fejlesztéseivel egyaránt kedvezünk ÁFA körös, tételes költségelszámoló és átalányadós ügyfeleink számára! Fejlesztettünk egy költségösszesítő felületet, 7 új bankszámla válik beköthetővé, valamint frissítettük az átalányadó kalkulációs modellünket.