F.A.Q.

Gyakran ismételt kérdések

1. Mit csinál az Acounto?

1.1. Ti egy könyvelőszoftver vagytok?

Az Acounto egy digitális könyvelőiroda. Ellentétben a hagyományos könyvelő cégekkel, nálunk minden sokkal gyorsabban és kényelmesebben, online történik. Persze ha szükséges, szívesen képviselünk élőben is! Az Acounto székhelye Észtországban van, de magyar kollégáink pécsi irodánkban dolgoznak azon, hogy kényelmessé tegyék könyvelésedet!

1.2. Mi minden az ami online zajlik?

Az egész könyvelési folyamatot online biztosítjuk számodra! A számláidat asztali gépről vagy a mobilodról be tudod küldeni részünkre, és ha meghatalmaztál minket, kiolvassuk a NAV-tól az online számlaadatokat, az eltérésekről pedig értesítünk! Számla a jóváhagyásod nélkül nem kerül be a könyvelésbe! A kapcsolatot pedig a lehető leggyorsabban, on-line tartjuk Veled!

1.3. Nekem minden számlán papíron alapon jön…

Ha van okostelefonod akár neked, akár másnak a családban, az Acounto applikáció telepítése után, akár a mobilod kamerájával is elküldheted nekünk a számlákat, bejelentéseket. A papír számlákat tedd el biztos helyre, 8 évig őrizned kell azokat ?

1.4. Nem kell leadnom többet a számláimat papír alapon?

Nem, tényleg nem. Nekünk elegendő a számlakép, ez alapján már minden törvényi előírásnak megfelelően el tudjuk látni a könyvelési feladataidat! A számlákat őrizd meg, a jogszabályok szerint 8 évig erre kötelezettséged van.

1.5. Mit csináljak a papírszámlákkal?

Jelenlegi szabályozás szerint 8 évig őrizned kell őket. Ha elveszne bármi, nem kell aggódnod, a nálunk őrzött digitális másolat többnyire megfelelő az adóhatóság számára is, illetve a számlakép alapján könnyebben tudod pótolni azt. 

1.6. Havonta egyszer adhatom le a számláimat vagy akár folyamatosan is?

Ahogy neked kényelmesebb. Ahhoz, hogy időben kész legyen a könyvelésed, minden hónapban 12.-e előtt meg kell kapnunk minden, előző havi bizonylatodat. Természetesen ez jöhet egyben, de akár folyamatosan is. Ha 12-e után küldesz egy-egy késve kapott számlát, azzal sincs gond, csak arra kérünk, hogy ezt jelezd nekünk. Mobillappunkon keresztül, akár a telefonod kamerájával is tudsz képeket küldeni nekünk.

1.7. Honnan tudom, hogy minden rendben van-e a könyvelésemmel?

A hagyományos könyvelőirodákkal ellentétben, nálunk minden számlád könyvelési állapotát látod. Ha kérdésünk van valamivel kapcsolatban, azonnal megkeresünk a mobil appunkon vagy emailen keresztül.

1.8. Mielőtt bekülditek a bevallásaimat, megnézhetem? Ha lehetséges, tudok módosítani még?

Minden bevallást megküldünk Neked beadás előtt! Ha bármilyen kérdésed, problémád, módosítási javaslatod lenne, természetesen megteheted a törvényi kereteken belül a beadási határidőig! ?

1.9. És kik dolgoznak nálatok?

Mérlegképes könyvelők, analitikus könyvelők dolgoznak nálunk, mint bármelyik másik könyvelőirodánál. A szakmai felügyeletet okleves könyvvizsgáló és adótanácsadó látja el. Cégvezetőnk (Gyurics Tamás) mérlegképes könyvelői regisztrációs száma: 196205

1.10. Ha NAV ellenőrzésem lesz, képviseltek a hatóság előtt?

Természetesen, ahogy minden más hatóság előtt is, az Acounto szakemberei fognak képviselni. Ebben sem különbözünk a hagyományos irodáktól.

1.11. Ha minden ennyire modern, biztos drágák vagytok…

Pont ellenkezőleg! Mivel az Acountoval lényegesen egyszerűbbé és kényelmesebbé válik a kapcsolattartás, sokkal hatékonyabbak vagyunk mint bármelyik könyvelőiroda! Ezért verhetetlenek áraink. Nézd meg legújabb csomagajánlatainkat és győződj meg róla! ?

2. Első lépések

2.1. Hogyan tudok regisztrálni?

Látogass el a regisztrációs oldalunkra, ott céged és személyes adataid megadásával már meg is kezdheted 15 napos ingyenes próbaidőszakodat.

2.2. Mit jelent a próbaidőszak?

Ez idő alatt kipróbálhatod az Acounto szoftverét, illetve ügyfélszolgálatát. Beszélhetsz szakértő kollégáinkkal, néhány alapvető kérdésre adó-, számviteli, illetve munkaügyi szakértőink válaszolnak Neked! A próbaidőszak lejártával nem számlázunk automatikusan, arra csak a könyvelési szerződés megkötése után kerül sor. Számviteli szolgáltatást, adóbevallásokat, illetve vállalkozásoddal kapcsolatos adótanácsadást csak könyvelési szerződés megkötése után tudunk nyújtani.

2.3. Mi történik a próbaidőszak alatt feltöltött számláimmal?

Amennyiben úgy döntesz, hogy nem az Acounto könyvelési szolgáltatását választod, a feltöltött számláidat a hatályos jogszabályoknak megfelelően töröljük, az adatvédelmi szabályok alapján. Kérésedre bármikor, egyéb kérés nélkül a regisztrációt követő harmincadik napon.

2.4. Szeretném, hogy ti legyetek a könyvelőm, mi a következő lépés?

A próbaidőszak alatt vagy azután bármikor dönthetsz úgy, hogy szeretnél szerződni velünk. Ebben az esetben nincs más hátra, mint a fizetési adataid megadásával előfizetni a szolgáltatásiunkra. Ezzel elfogadod az ÁSZF-ünket. Az egyedi számviteli szolgáltatásra vonatkozó szerződést ezután megküldjük neked, majd miután azt aláírtad, az összes kötelező meghatalmazást, regisztrációt stb. kollégáink segítenek elvégezni neked.

2.5. Mi az a sárga felkiáltójel a fejlécben?

A sárga felkiáltójel jelzi, hogy aktív a próbaidőszakod, de még nem kötöttél könyvelési szerződést velünk. A próbaidőszak alatt vagy azután bármikor dönthetsz úgy, hogy szeretnél szerződni velünk. Ebben az esetben nincs más hátra, mint a fizetési adataid megadásával előfizetni a szolgáltatásiunkra. Ezzel elfogadod az ÁSZF-ünket. Az egyedi számviteli szolgáltatásra vonatkozó szerződést ezután megküldjük neked, majd miután azt aláírtad, az összes kötelező meghatalmazást, regisztrációt stb. kollégáink segítenek elvégezni neked.

2.6. Mi az a piros felkiáltójel a fejlécben?

A piros felkiáltójel azt jelenti, hogy a valamilyen okból sikertelen volt az aktuális könyvelési díjad kifizetése. Ha továbbra is szeretnél az Accounto ügyfele maradni, nincs más dolgod, mint frissíteni a fizetési kártya adataidat, esetleg ellenőrizd, hogy a szükséges források rendelkezésre állnak-e a kártyádon.

2.7. Mi az a zöld pipa a fejlécben?

A zöld pipa azt jelenti, hogy él az Acounto előfizetésed a könyvelési szolgáltatásunkra. Ezzel kapcsolatban nincs teendőd.

2.8. Nem akarok tovább az ügyfeletek lenni, mikor kapom meg a papírjaimat?

Amennyiben fel szeretnéd mondani a szerződést, semmi akadálya. Az utolsó befizetetett hónapod könyvelési anyagát összekészítjük, hogy a teljes állomány eljuttatjuk neked vagy az általad kijelölt személynek. Mi minden adatot a szerződés megszünése után 30 nappal automatikusan törlünk.

2.9. Új céget szeretnék, tudok regisztrálni a próbaidőszakra?

Igen, kérlek keresd ügyfélszolgálatunkat, segítünk a cégalapításban is!

2.10. Régi könyvelőmnek megadtam az ügyfélkapumat, és azon keresztül intézett mindent, nem lehetne most is ezt?

Sajnos ez a hatályos jogszabályoknak és GDPR előírásoknak abszolút nem felel meg. A regisztráció után részletes videós és szöveges ismertetőt találsz majd mindenhez. Ha ezek alapján sem megy, ne aggódj, egy számodra megfelelő időpontban (a nap bármely szakában) egyeztethetsz időpontot kollégánkkal, aki távvezérléssel segít neked a beállításokban, a jelszavadat sosem fogjuk elkérni. Ha valaki a nevünkben az ügyfélkapus jelszavadat kéri, kérlek ne add meg neki, és azonnal értesíts minket.

2.11. Több cégem van, fel tudom venni mindet?

Igen, egy felhasználó több céget is tud kezelni. Természetesen minden cégeddel önállóan kell szerződnöd a könyvelési szolgáltatásra.

2.12. Több kollégámat is szeretném hozzárendelni a céghez, lehetséges ez?

Ez a funkció fejlesztés alatt van, de az első között kerítünk rá sort! Kérjük, írj ránk az ügyfélszolgálatra ezzel az igényeddel.

3. Könyvelés

3.1. A régi könyvelőmnek minden hónapban odavittem a számláimat, bankszámlakivonatokat stb. Hogy-hogy hozzátok nem kell?

Egyfelől a rendszerünk lehetővé teszi, hogy a papír alapú számlád képét eljuttasd hozzánk, és ezek után feldolgozzuk azokat, majd a törvényi előírásoknak megfelelően úgy címkézzük fel, hogy az a későbbiekben visszakereshető legyen. Gyakorlatilag ugyanazt csináljuk, mint a régi könyvelőd. Másfelől az elektronikus számlázás elterjedése miatt a NAV Onlineszámla rendszerén keresztül hozzáférünk az összes, részedre kiállított számlához. Ha találunk eltérést a feltöltött és leadott számlák között, azt jelezzük neked. A jóváhagyásod nélkül nem kerül számla lekönyvelésre.

3.2. Hogyan fogom megtudni a fizetendő adókat?

Az Acounton keresztül értesítést küldünk a mobilodra, és ezzel párhuzamosan emailben is emlékeztetőt kapsz.

3.3. Elkészítitek a zárásomat is?


Igen, mindent megcsinálunk, amit egy hagyományos könyvelőiroda, csak velünk nem szükséges személyesen találkozni.

3.4. Kik fognak dolgozni az anyagomon?

Minden kollégánk képzett számviteli szakember, a szakmai felügyeletet a legmagasabb szinten képzett vezetők látják el.

3.5. Milyen gyakran tudok dokumetumokat küldeni?

Amikor csak szeretnél. Akár a mobiltelefonod kamerájával is lefotózhatod a számlákat, de a számítógép elől is bármikor feltöltheted. Annyit vegyél figyelembe, hogy az anyag feldolgozásához időre van szükség, így kérünk, hogy a ÁFA határidők előtt 5 nappal mindenképp juttasd el nekünk. De úgy is szólni fogunk ?

3.6. Nehéz adózási problémával szembesültem, kivel tudok beszélni?

Nyugodtan írj ügyfélszolgálatunknak, ott el fog jutni a kérdésed a lehető legjobb szakemberünkhöz, aki részletesen válaszol a kérdésiedre. Amennyiben át szeretnéd beszélni valakivel a kérdést, az is megoldható, keresünk egy megfelelő időpontot szóban egyeztetni.

3.7. Szeretnék személyesen találkozni valakivel, lehetséges?

Sajnos erre jelenleg nincs lehetőségünk. Túl sok a munkánk igyekszünk minél inkább on-line térben dolgozni, hogy hatékony legyen. Ha szeretnél on-line egyeztetni valamelyik munkatársunkkal, erre természetesen van lehetőség. Csak írj rá ügyfélszolgálatunkra és jelezd, hogy mire van szükséged!

3.8. Ha személyesen beidéz valamely hatóság, ki fog képviselni?

Cégünknél regisztrált adószakértő dolgozik, ha szükséges bármely hatóságnál képviselünk téged. Cégünk ügyvédje is segít, ha szükséges. Mint bármelyik másik könyvelőirodánál.

3.9. Hitelkérelmet/pályázatot/elszámolást kell leadni, segítetek?

Igen, természetesen. Juttasd el ügyfélszolgálatunknak a kérdéses dokumentumot, és mi segítünk a kitöltésben. Csak annyit kérünk, jelöld meg, milyen határidőre kell teljesítened az adott adatszolgáltatást, hogy mi is tudjunk ütemezni.

4. Bérszám-fejtés

4.1. Hogy tudom eljuttatni hozzátok a béradatokat?

Ahogy minden mást is: a mobilalkalmazáson vagy a számítógéped böngészőjén keresztül, az arra kialakított felületen.

4.2. Meg tudom nézni a dolgozóim adatait?

Minden személyes adatot, munkaviszony információt elérhetsz a rendszerünkön belül.

4.3. Tudok rögzíteni jelenléteket?

Egyelőre csak dokumentumbeküldésre van lehetőség, de hamarosan a jelenléti ívet is digitálissá tesszük.

4.4. A régi könyvelőm jelentette be az alkalmi foglalkoztatottakat a cégemnél, ti is megcsináljátok?

Természetesen. Csak annyit kérünk, hogy legkésőbb aznap reggel 8-ig jelezd részünkre.

4.5. A bérpapírokat hogy kapom meg?

Természetesen a mobilalkalmazáson keresztül, illetve emailben, a fizetendő járulékokról szóló értesítéssel együtt.

4.6. Valami nem jó a bérszámfejtésben, hogy tudom jelezni?

Ügyfélszolgálatunk készségesen segít ebben is, kérjük írj, amit észleled a hibát.

4.7. Táppénzre/szülni ment egy munkavállalóm, tudok nálatok ügyintézni?

Igen, a rendszeren keresztül beküldött dokumentumokat feldolgozzuk, és leadjuk az igénylést.

4.8. Gondolkodom alternatív foglalkoztatásban vagy cafetériában, kit kell megkérdeznem?

Bármilyen ötleted, kérdésed van, juttasd el ügyfélszolgálatunknak, és a hozzáértő kollégánk részletesen válaszol.

4.9. Munkaügyi támogatást hogyan tudok igénybevenni?

Amennyiben ilyen igényed merülne fel, először mindenképp keresd fel az illetékes munkaügyi hivatalt, hogy van-e lehetőség, és milyen papírokat kell kitölteni, mert sajnos ez járásonként változó lehet. Amennyiben megkaptad a szükséges dokumentumokat, segítünk kitölteni, és be is küldjük, ha adsz megfelelő meghatalmazást.

5. Egyéb könyvelői kérdések

5.1. Hitelkérelemhez adóigazolást kérnek, hogy tudom a leggyorsabb megkapni?

Írj ügyfélszolgálatunknak, és nyomban intézzük. Ha bármi fennakadás van, azonnal értesítünk.

5.2. Vannak céges autóink, cégautó adót kell rá fizetnünk?

Kérlek ebben az esetben az alkalmazáson keresztül küldd el nekünk a forgalmi engedélyét minden autónak, és segítünk ennek megállapításában.

5.3. Gondolkodom, hogy KIVA-ra váltok. Tudtok tanácsot adni ebben a kérdésben?

Természetesen! Egy ilyen nagy váltás előtt mindenképp konzultálj velünk, segítünk kiszámolni, hogy megéri-e. Ehhez nem csak a múltbeli adatokra, de a terveidre is szükség lesz. Keresd ügyfélszolgálatunkat, és segítünk!

5.4. Jövedelemigazolsára lenne szükségem, mint ügyvezetőnek, tudtok segíteni?

Ha adsz nekünk meghatalmazást, személyesen is, akkor minden további nélkül. Sajnos nem áll módunkban használi az ügyfélkapudat direktben, ez nem felelne meg a hatályos jogszabályoknak.

5.5. Egyéni vállalkozásomat át szeretném alakítani Kft-vé, tudok benne segíteni?

Igen, de ehhez nagyon sok információra van szükségünk. Keresd ügyfélszolgálatunkat, és állunk rendelkezésedre.

5.6. Adótartozásom lett, amit nem tudok most kifizetni. Tudunk részletet kérni?

Ez is része szolgáltatásunknak, keresd ügyfélszolgálatunkat, hogy pontosan mire lenne szükséged, és segítünk neked.

6. Fiók beállítások

6.1. Megváltoztak az adataim, hogy tudom módosítani?

Az alkalmazáson belül a legfontosabb adataid átírhatóak. Jelentkezz be, és már írhatod is.

6.2. Elfejtettem a jelszavam, hogy tudok újat kérni?

Kattints ide, és már küldjük is a jelszóváltozáshoz az emailt a megadott emiailcímedre.

6.3. Nem férek hozzá az emailhez, amivel regisztráltam, mit tehetek?

Kérlek írj ügyfélszolgálatunknak, néhány ellenőrző kérdés után, már át is állítjuk.

Kérdésed van? Küldj üzenetet!

Ha további kérdésed van, kérjük, írj nekünk a [email protected] e-mail címre, vagy hívj minket a +36 72 884096-os központi ügyfélszolgálati telefonszámon!

Kényelmes könyvelés?

15 napig ingyenesen kipróbálhatod, bármikor lemondhatod, nem szükséges bankkártya sem!