2022-es SZJA nyilatkozatok: mi a teendő?

Szerző: | 2022.01.17.

2022.01.31-ig minden munkavállalónak nyilatkoznia kell családi SZJA kedvezménye, illetve pótszabadságai ügyében. Mutatjuk a feladatokat!

Mi a teendő?

A következő feladatokat kell végrehajtania 2022.01.31-ig minden vállalkozásnak, amely munkavállalót foglalkoztat. Mutatjuk mik a feladatok:

  1. Családi SZJA kedvezmény nyilatkozat

    A családi adókedvezményre vonatkozó nyilatkozatot minden munkavállalóra megküldjük. Ezt szükséges kitölteni, kinyomtatni, majd az aláírt példányt scannelve/fotózva visszajuttatni hozzánk, azonban csak akkor kell visszaküldeni, ha abban van releváns adat! Tehát azon munkavállaók akinek például nincs gyermeke, nem szükséges, hogy visszaküldjék.

  2. 21M30-as adatlap

    A 2021-re vonatkozó M30-as adatlapot megküldjük minden munkavállaló esetében, ezt minden munkavállalóhoz el kell juttatni. Megjegyeznénk, hogy 2022.01.01-el könyvelési szerződést kötő ügyfeleink korábbi könyvelőjüktől kapják meg ezen adatlapot.  Ezen adatlapot nem szükséges visszaküldeni.

  3. Szabadságnyilvántartás egyeztetése

    A 2022-es évre vonatkozó szabadságnyilvántartás egyeztetés ügyében Acounto megküldi, hogy adataink alapján melyik munkavállalónak mennyi szabadság jár. Kérjük ezen adatok ellenőrzését, amennyiben bárkivel kapcsolatban valamilyen új információ merülne fel, kérjük viszontválaszban, vagy a [email protected] központi ügyfélszolgálati e-mailcímünkön kelezzék!

 

Kérdésed van?

Írj ügyfélszolgálatunknak! A [email protected] központi ügyfélszolgálati e-mailünkön vagy Messengeren bármikor eléred a csapatot! 🙂

 

Az jelen blogpostban közzétett információk, elemzések és következtetések tájékoztató jellegűek, és mivel mindenki egyedi, az egyedi adójogi, könyvelési helyzetedre nem tudunk tekintettel lenni. Így jelen blogon végzett tevékenységünk semmiképp nem tekinthető adó-, jogi-, vagy egyéb tanácsadásnak. A közölt adatok teljességéért, pontosságáért valamint aktualitásáért ezért nem tudunk felelősséget vállalni. Bővebb és pontosabb információkért kérjük, hogy keress minket ügyfélszolgálatunkon! Ha csupán a blogpostjaink alapján hozol üzleti döntéseket, az abból fakadó károkért, jogkövetkezményekért nem tudunk felelősséget vállalni.

Átalányadó teljeskörű könyvelése az Acountoval

Átalányadó teljeskörű könyvelése az Acountoval

Mit is nyújt az Acounto kényelmes könyvelése átalányadózóknak? Nézzük hogyan is megy ez a gyakorlatban! A következő postban összeszedünk minden fontos tudnivalót az Acounto-ban könyvelt átalányadós egyéni vállalkozók számára!

Osztalék és osztalékelőleg – hogyan adózunk a nyereség után?

Osztalék és osztalékelőleg – hogyan adózunk a nyereség után?

Az osztalék és az osztalékelőleg fogalmának megértése és azok adózási szempontjainak ismerete elengedhetetlen minden társas vállalkozó számára. Ebben a blogbejegyzésben alaposan körbejárjuk ezeket a témákat, hogy segítsünk tisztán látni a számviteli és adózási szabályok között. Megvizsgáljuk, hogyan határozza meg a társaság legfőbb szerve az osztalékot, milyen adóterheket visel az osztalék, és milyen szabályok vonatkoznak az osztalékelőlegre.

Átalányadó keret

Átalányadó keret

Az alanyi adómentes kerethez hasonlóan az átalányadó kerettel is érdemes mindig naprakész lenni. Az alábbi cikkünkben minden fontos információt megtalálsz ezzel kapcsolatban.