Átalányadó beállítások

Szerző: | 2022.09.01.

Köszöntünk a kényelmes átalányadó könyvelés világában! 🙂 A következő postban áttekintjük az átalányadós egyéni vállalkozói beállításokat, amelyek vállalkozásod könyveléséhez elengedhetetlenek.

1. Cégprofil beállítása

Az Acounto felületén a menüben kattints a Profilodra, megérkeztél az Adataim Cég beállítási felületünkre. Kattints a Szerkesztés gombra és töltsd ki értelemszerűen az űrlapot, melyekhez az alábbiakban adunk néhány hasznos tanácsot.

A Cég fő adatai részben a következő beállításokra figyelj:

 • Adózási forma: Állítsd be az átalányadózást! A kezdő dátum az a nap legyen, amikortól átalányadózó vagy (ez sokatok esetében 2022.09.01. lesz)!
 • Státusz: Állítsd be, hogy “működő”, kezdő dátumnak pedig a vállalkozásod létrehozásának kezdő napját. Ha a későbbiekben szünetelsz, azt is itt kell jelezned az alábbi példa szerint!

A Cég további adatai részben a következő beállításokra figyelj:

 • Székhely: Kérjük pontosan töltsd ki a székhely adatodat, ez feltétlenül szükséges a bevallásod beadásához.

A Könyvelési adatok részben a következő beállításokra figyelj:

 • ÁFA gyakoriság: Kérjük, hogy mindenképpen töltsd ki az ÁFA gyakoriságot, még akkor is, ha alanyi adómentes vagy. Ilyenkor a “nem áfás” lehetőséget válaszd!
 • Munkavégzés jellege: Kérjük add meg, hogy főállású, mellékállású vagy nyugdíjasként dolgozol egyéni vállalkozásodban. Amennyiben változás történik a munkavégzés jellegében, azt is itt kell jelezned az alábbi példa szerint!
 • Munkád elvégzése szakképzettséget igényel?: Kérjük bepipálással jelöld, ha tevékenységed szakképzettséget igényel. (Itt tudod megnézni, hogy tevékenységed szakképzettséget igénylő-e.)
 • Költséghányad: Kérjük rögzítsd hogy 90, 80 vagy 40%-os költséghányadba tartozol! (Kérjük vedd figyelembe, hogy 80 vagy 90%-os költséghányadod egy egész adóévre elveszíted, ha akár csak egy számlát is kiállítasz eltérő költséghányadhoz kapcsolódó tevékenységről!)
  Főtevékenység: válaszd ki a főtevékénységedet! Amennyiben 40%-os költséghányadba tartozol, elég az egyéb lehetőséget választanod, 80 és 90%-os költséghányad esetében kérjük a megfelelőt válaszd.
 • Főtevékenység: válaszd ki a főtevékénységedet! Amennyiben 40%-os költséghányadba tartozol, elég az egyéb lehetőséget választanod, 80 és 90%-os költséghányad esetében kérjük a megfelelőt válaszd.

Fontos, hogy amennyiben a következők közül bármelyik igaz rád, azt mindenképpen rögzítsd még ebben az adat blokkban:

 • Nyugtatömb: töltsd ki ezt a mezőt, ha nyugtatömböt használsz
 • Pénztárgép: töltsd ki ezt a mezőt, ha pénztárgépet használsz
 • Közösségi beszerzés/értékesítés: töltsd ki ezt a mezőt, ha Magyarország határán kívülre értékesítesz vagy onnan származó költség számlád van (pl: Google vagy Facebook hirdetés)

Ezek után a Mentés gombot megnyomva tudod menteni adatlapod!

 

2. Bér fülön munkaügyi adatlap

A következő lépésben a Bér menüre kattintva az állandó munkavállalóknál a Felvétel gombbal indítsd a rögzítsi folyamatot.

A Foglalkoztatás módjánál válaszd az “Egyéni vállalkozó”-t és töltsd ki értelemszerűen az űrlapot, melyekhez az alábbiakban adunk néhány hasznos tanácsot.

 • Belépés dátuma: Kérjük az átalányadóban kezdésed dátumát írd ide.
 • Havi kivét: Ide kérjük 0-át írj!
 • Egyéb módosító körülmény: tanuló, nyugdíjas, CSED, GYED, GYES jogviszonyodat itt kell jelölnöd! Kérjük figyelj rá, hogy ha ezen adatokban változás történik, azt azonnal rögzítsd, különben nem tudjuk pontosan elkészíteni átalányadó bevallásodat!

Ha a Mentés gombot megnyomtad akkor létrejön munkaügyi adatlapod. Most már rögzítheted a kapcsolódó adatokat, melyek befolyással lehetnek adó és járulékfizetési kötelezettségedre. Fontos tehát, hogy ezeket megfelelően rögzítsd és amennyiben ezekben változás történik, akkor azt azonnal rögzítsd.

 

A. Szabadság, táppénz

Ezen a fülön van lehetőséged táppénzedet rögzíteni.

 

B. Kedvezmény

Az alábbi képernyőn látható kedvezményeket veheted igénybe. Ha ezek közül bármelyik igaz rád, kérjük töltsd ki értelemszerűen az űrlapot.

C. Dokumentumok

A táppénz és kedvezmény adatok rögzítése után kérjük gondoskodj az alátámasztó dokumentumok munkaügyi adatlapodra való feltöltéséről!

3. NAV Onlineszámla bekötés

Kérjük kösd össze a NAV Onlineszámla rendszerét Acounto fiókoddal, ezen leírás alapján

Kérjük ügyelj rá, hogy az Acountonak új NAV technikai felhasználót hozz létre, ne a számlázószoftverednek korábban létrehozott kulcsot add meg. Ne feledd továbbá, hogy a kulcsok megadása után a NAV technikai felhasználó felhasználónevét és jelszavát add meg, ne az Acounto és főképp ne az ügyfélkapu felhasználóneved és jelszavad!

 

4. E-mailes visszajelzésed várjuk!

Gratulálunk, kész is vagy a beállításokkal. Már csak az van hátra, hogy jelezd ezt nekünk ügyfélszolgálatunkon a [email protected] központi ügyfélszolgálati e-mail címünkön vagy Messengeren, hogy biztosan tudjuk, minden rendben van! 🙂

 

5. Teendőid a negyedév során

Az alábbiakban áttekintjük az átalányadós egyéni vállalkozók negyedéves teendőit.

A. Bevételek összesítő

Átalányadózóként bevételeidet csak akkor kell a Bevétel menü Feltöltések tabon feltöltened, amennyiben a NAV bekötés után az Összesítő képernyőn nem látod.
Az Összesítő fülön tudod a kiállított számláidhoz kapcsolódó bevételeket adminisztrálni. Fontos tudnod, hogy Átalányadózóként csak a befolyt bevételeid után kell adókat és járulékokat fizetned, így ezen információ nagyon fontos számunkra! Kérjük minden esetben állítsd be befolyt bevételeid kifizetési dátumát a Fizetve oszlopban a zöld pipára vagy a piros felkiáltójelre kattintva!

 

B. Átalányadó kalkuláció és keretek

A főoldalon az Elemzésekre görgetve most már megtalálod az Átalányadó elemzéseidet. Itt bármikor megtekintheted az épp aktuális fizetendőidet, kereteidet és egyenlegedet az alábbiak szerint:

Átalányadó kalkuláció
Ezen a képernyőn negyedévre lebontva meg fogod találni a fizetendő adókat és járulékokat, melyeket valós időben kalkulálunk, ha minden fenti feladatot elvégeztél! Tehát az aktuális negyedév folyamán már előre látni fogod, hogy hogyan alakulnak majd az utalandó adók és járulékok.
TIPP: az adónem melletti kis ikonra kattintva vágólapra helyezzük a bankszámlaszámot, melyre az egyes tételeket utalnod kell!

Éves keret
Ezen a képernyőn látod, hogy az átalányadó és alanyi adómentes kereted tekintetében hogy áll a vállalkozásod.

Átalányadó befizetések
A jelenleg hatályos jogszabályok szerint az átalányadózóknak negyedévente van bevallási és befizetési kötelezettsége. Ez a képernyőnk lehetőséget biztosít számodra, hogy a NAV felé befizetett adó és járulékaidat rögzítsd, így mindig nyomon tudod követni az aktuális NAV egyenlegedet.
Ez a funkció abban is a segítségedre van, ha például nem negyedévente, hanem havonta akarsz előleget fizetni a NAV-nak, így negyedév végén pontosan tudni fogod, hogy mennyi a fennmaradó fizetendőd.
Ha szeretnéd használni ezt a funkciót, akkor a következő lépéseket kell követned:

 • válaszd a Havi nézetet
 • nézd meg, hogy adott hónapra mennyi fizetendőt kalkuláltunk neked a beállításaid alapján a Fizetendő oszlopban
 • írd be a Befizetett oszlopba, hogy mennyit fizettél az adott hónapban a NAV-nak (mentés gomb megnyomására nincs szükség, csak írd be és kész 🙂)
 • ellenőrizd Havi / Negyedéves / Éves nézetben az Egyenleg oszlopban, hogy mennyi fennmaradó fizetendőd maradt a NAV felé és amennyiben tartozásod van, akkor azt határidőre fizesd be.

 

6. Feladataid a negyedév végén

Az alábbiakban áttekintjük az átalányadós egyéni vállalkozók negyedév végi értesítőit és teendőit.

A. Frissítsd profil adataidat

Minden negyedévet követő hónap első napján értesítőt küldünk (email + ügyfélfiók feladat) teendőidről. Ebben megkérünk, hogy tekintsd át eddigi beállításaidat, és amennyiben szükség van rá és még nem tetted meg korábban, úgy frissítsd adataidat, jelöld befolyt bevételeidet.

B. Hagyd jóvá a kalkulációt

A negyedévet követő hónap 10. napján értesítőben elküldjük átalányadó kalkulációdat. Kérjük tekintsd át, és amennyiben mindent rendben találsz, ügyfélfiókodban jelezd ezt nekünk a Kész gomb megnyomásával. Ha úgy gondolod, hogy a kalkuláció nem helyes, először kérjük ellenőrizd újra fiókbeállításaidat, majd ha ezt követően sem találod helyesnek a kalkulációt, jelezd ezt ügyfélszolgálatunkak a szokásos csatornák egyikén.

C. Fizesd be

Ha elfogadtad a kalkulációnkat, akkor nincs más dolgod, mint befizetni adó- és járulékterheidet.
TIPP: Használd a “2. Átalányadó kalkuláció és keretek” fejezetben leírt bankszámlaszám másolási lehetőséget és a befizetéseid rögzítését egyenleged nyomonkövetéséért.
Hátradőlhetsz, bevallásod beadását mi intézzük, ezzel nincs teendőd! 🙂

 

7. Mikor kell jelezned az ügyfélszolgálatra?

Kérjük vedd fel a kapcsolatot ügyfélszolgálatunkkal a [email protected] központi ügyfélszolgálati e-mailcímünkön vagy Messengeren, amennyiben az alábbi események valamelyike bekövetkezik vállalkozásod életében:

 • Külföldre számlázol (EU-n belül vagy kívül)
 • EU-ból veszel igénybe szolgáltatást (Pl. Facebook vagy Google hirdetés) közösségi adószámod megadásával
 • EKHO-s jövedelemre teszel szert

 

További hasznos linkek:

Bankszámla bekötés

Számlázz.hu és Billingo bekötése

 

Kérdésed van?

Írj ügyfélszolgálatunknak! A [email protected] központi ügyfélszolgálati e-mailünkön vagy Messengeren bármikor eléred a csapatot! 🙂

Átalányadó teljeskörű könyvelése az Acountoval

Átalányadó teljeskörű könyvelése az Acountoval

Mit is nyújt az Acounto kényelmes könyvelése átalányadózóknak? Nézzük hogyan is megy ez a gyakorlatban! A következő postban összeszedünk minden fontos tudnivalót az Acounto-ban könyvelt átalányadós egyéni vállalkozók számára!

Acounto ❤ Vodafone

Acounto ❤ Vodafone

Az Acounto Magyarország Kft. büszkén jelenti be együttműködését a Vodafone Magyarország Zrt.-vel, amelynek következtében az Acounto innovatív könyvelési-, bérszámfejtési és adótanácsadási szolgáltatásaival bővíti a Vodafone üzleti ügyfelei számára elérhető digitális szolgáltatások kínálatát.

Szünetelnél? Vigyázat, 2024-ben módosultak a szabályok!

Szünetelnél? Vigyázat, 2024-ben módosultak a szabályok!

Szünetelők, vigyázat! 2024. január 1-jétől a járulékalap meghatározásának egyszerűsítése érdekében új elemként kerül be a Tbj.-be az a szabály, amely kimondja, hogy járulékszabályozási szempontból az egyéni vállalkozók tevékenységének szünetelése csak teljes naptári hónapra értelmezhető.