Átalányadó beállítások

Szerző: | 2022.09.01.

Köszöntünk a kényelmes átalányadó könyvelés világában! 🙂 A következő postban áttekintjük az átalányadós egyéni vállalkozók beállításait, amelyek az Acounto automatizált könyvelési szolgáltatásának működéséhez szükségesek.

1. Cégprofil beállítása

Az Acounto felületén a menüben kattints a Profilodra, majd kattints a Cég fülre, majd a Szerkesztés gombra kattintva állítsd be az átalányadózást! A kezdő dátum az a nap legyen, amikortól átalányadózó vagy (ez sokatok esetében 2022.09.01. lesz)!

Kérjük ne feledkezz meg További adatok feliratra kattintva főtevékenységed rögzítéséről, mivel ez alapján határozzuk meg költséghányadod!

Munkavégzés jellege: Kérjük add meg, hogy főállású, mellékállású vagy nyugdíjasként dolgozol egyéni vállalkozásodban!

Szakképzettség: Kérjük jelöld be, hogy tevékenységed szakképzettséget igénylő-e. Itt tudod megnézni, hogy tevékenységed szakképzettséget igénylő-e: https://kavir.mkik.hu

Költséghányad: Kérjük rögzítsd hogy 90, 80 vagy 40%-os költséghányadba tartozol! Kérjük vedd figyelembe, hogy ha 80 vagy 90%-os költséghányadod egy egész adóévre elveszíted, ha kár csak egy számlát is kiállítasz eltérő költséghányadhoz kapcsolódó tevékenységről!

 

Amennyiben nem találod tevékenységed, az Egyéb-et válaszd! (az Egyéb-be tartozik minden 40%-os költségátalányú tevékenység, így többségetek ebbe a kategóriába fog tartozni!) Ezek után a Mentés gombot megnyomva tudod menteni adatlapod!

 

2. Bér fülön munkaügyi adatlap

A következő lépésben a Bér menüre kattintva a Felvétel gombbal az állandó munkavállalóknál rögzítsd  személyed, mint egyéni vállalkozó. Kérjük töltsd ki az adatokat értelemszerűen (kezdődátum az átalányadóban kezdésed dátuma legyen).

Havi kivét: Kérjük írj 0-át!

Ha a Mentés gombot megnyomtad akkor létrejön munkaügyi adatlapod, melybe rögzítheted SZJA kedvezményeidet (pl: 25 év alattiak SZJA mentessége, családi adókedvezmény stb.) Ez fontos, mivel ezeket csak így tudjuk figyelembe venni a kalkulációknál.

Ezek után kérjük gondoskodj az esetleges kedvezményeket alátámasztó dokumentumok munkaügyi adatlapodra való feltöltéséről!

 

3. NAV Onlineszámla bekötés

Kérjük kösd össze a NAV Onlineszámla rendszerét Acounto fiókoddal, ezen leírás alapján

Kérjük ügyelj rá, hogy az Acountonak új NAV technikai felhasználót hozz létre, ne a számlázószoftverednek korábban létrehozott kulcsot add meg. Ne feledd továbbá, hogy a kulcsok megadása után a NAV technikai felhasználó felhasználónevét és jelszavát add meg, ne az Acounto és főképp ne az ügyfélkapu felhasználóneved és jelszavad!

 

4. Bevételek összesítő

Ezek után megjelenik az Összesítő fül a Bevételeknél. Ezen a fülön tudod a kiállított számláidhoz kapcsolódó bevételeket adminisztrálni. Fontos tudnod, hogy Átalányadózóként csak a befolyt bevételeid után kell adókat és járulékokat fizetned, így ezen információ nagyon fontos számunkra! Kérjük minden esetben állítsd be befolyt bevételeid kifizetési dátumát a Fizetve oszlopban a zöld pipára vagy a piros felkiáltójelre kattintva!

 

5. Átalányadó elemzés

Az Acountoban a főoldalon az Elemzésekre görgetve most már megtalálod az Átalányadó elemzésedet! Ebben hónapra lebontva meg fogod találni a fizetendő adókat és járulékokat, melyeket valós időben kalkulálunk, ha minden fenti feladatot elvégeztél! Tehát az aktuális negyedév folyamán már előre látni fogod, hogy hogyan alakulnak majd az utalandó adók és járulékok.

A negyedév végén természetesen egy értesítést küldünk majd a központi értesítési rendszerünkön keresztül a fizetendő adókról és járulékokról, melyet a Feladatoknál, illetve e-mail formájában fogsz megtalálni. Ezek alapján a negyedévente esedékes 58-as bevallást automatikusan benyújtjuk a NAV-nak, nincsen ezzel teendőd!

 

6. Fontos feladataid

Az alábbi anyagban bemutatjuk részletesen az átalányadós mindennapokat, kérjük tekintsd át az anyagot ide kattintva!
Kérjük vedd fel a kapcsolatot ügyfélszolgálatunkkal a [email protected] központi ügyfélszolgálati e-mailcímünkön vagy Messengeren, amennyiben az alábbi események valamelyike bekövetkezik vállalkozásod életében:

  • Külföldre számlázol (EU-n belül vagy kívül)
  • EU-ból veszel igénybe szolgáltatást (Pl. Facebook vagy Google hirdetés) közösségi adószámod megadásával
  • EKHO-s jövedelemre teszel szert

 

7. E-mailes visszajelzésed várjuk!

Amennyiben végeztél ezen beállításokkal kérjük jelezd ügyfélszolgálatunkon a [email protected] központi ügyfélszolgálati e-mailcímünkön vagy Messengeren!

 

Hova kell majd utalni az adókat?

TIPP: az átalányadó elemzésben az adónem melletti kis ikonra kattintva vágólapra helyezzük a bankszámlaszámot!

Azért leírjuk a számlaszámokat:
SZJA: 10032000-06056353
Szocho: 10032000-06055912
TB: 10032000-06055802

 

További hasznos linkek:

Bankszámla bekötés

Számlázz.hu és Billingo bekötése

 

Kérdésed van?

Írj ügyfélszolgálatunknak! A [email protected] központi ügyfélszolgálati e-mailünkön vagy Messengeren bármikor eléred a csapatot! 🙂

Átalányadó teljeskörű könyvelése az Acountoval

Átalányadó teljeskörű könyvelése az Acountoval

Mit is nyújt az Acounto kényelmes könyvelése átalányadózóknak? Nézzük hogyan is megy ez a gyakorlatban! A következő postban összeszedünk minden fontos tudnivalót az Acounto-ban könyvelt átalányadós egyéni vállalkozók számára!

Tavaszi Acounto frissítés: költség összesítő, új bankszámlák

Tavaszi Acounto frissítés: költség összesítő, új bankszámlák

Az Acounto legújabb fejlesztéseivel egyaránt kedvezünk ÁFA körös, tételes költségelszámoló és átalányadós ügyfeleink számára! Fejlesztettünk egy költségösszesítő felületet, 7 új bankszámla válik beköthetővé, valamint frissítettük az átalányadó kalkulációs modellünket.