Átalányadó beállítások

Szerző: | 2022.09.01.

Köszöntünk a kényelmes átalányadó könyvelés világában! 🙂 A következő postban áttekintjük az átalányadós egyéni vállalkozók beállításait, amelyek az Acounto automatizált könyvelési szolgáltatásának működéséhez szükségesek.

1. Cégprofil beállítása

Az Acounto felületén a menüben kattints a Profilodra, majd kattints a Cég fülre, majd a Szerkesztés gombra kattintva állítsd be az átalányadózást! A kezdő dátum az a nap legyen, amikortól átalányadózó vagy (ez sokatok esetében 2022.09.01. lesz)!

Kérjük ne feledkezz meg További adatok feliratra kattintva főtevékenységed rögzítéséről, mivel ez alapján határozzuk meg költséghányadod!

Munkavégzés jellege: Kérjük add meg, hogy főállású, mellékállású vagy nyugdíjasként dolgozol egyéni vállalkozásodban!

Szakképzettség: Kérjük jelöld be, hogy tevékenységed szakképzettséget igénylő-e. Itt tudod megnézni, hogy tevékenységed szakképzettséget igénylő-e: https://kavir.mkik.hu

Költséghányad: Kérjük rögzítsd hogy 90, 80 vagy 40%-os költséghányadba tartozol! Kérjük vedd figyelembe, hogy ha 80 vagy 90%-os költséghányadod egy egész adóévre elveszíted, ha kár csak egy számlát is kiállítasz eltérő költséghányadhoz kapcsolódó tevékenységről!

 

Amennyiben nem találod tevékenységed, az Egyéb-et válaszd! (az Egyéb-be tartozik minden 40%-os költségátalányú tevékenység, így többségetek ebbe a kategóriába fog tartozni!) Ezek után a Mentés gombot megnyomva tudod menteni adatlapod!

 

2. Bér fülön munkaügyi adatlap

A következő lépésben a Bér menüre kattintva a Felvétel gombbal az állandó munkavállalóknál rögzítsd  személyed, mint egyéni vállalkozó. Kérjük töltsd ki az adatokat értelemszerűen (kezdődátum az átalányadóban kezdésed dátuma legyen).

Havi kivét: Kérjük írj 0-át!

Ha a Mentés gombot megnyomtad akkor létrejön munkaügyi adatlapod, melybe rögzítheted SZJA kedvezményeidet (pl: 25 év alattiak SZJA mentessége, családi adókedvezmény stb.) Ez fontos, mivel ezeket csak így tudjuk figyelembe venni a kalkulációknál.

Ezek után kérjük gondoskodj az esetleges kedvezményeket alátámasztó dokumentumok munkaügyi adatlapodra való feltöltéséről!

 

3. NAV Onlineszámla bekötés

Kérjük kösd össze a NAV Onlineszámla rendszerét Acounto fiókoddal, ezen leírás alapján

Kérjük ügyelj rá, hogy az Acountonak új NAV technikai felhasználót hozz létre, ne a számlázószoftverednek korábban létrehozott kulcsot add meg. Ne feledd továbbá, hogy a kulcsok megadása után a NAV technikai felhasználó felhasználónevét és jelszavát add meg, ne az Acounto és főképp ne az ügyfélkapu felhasználóneved és jelszavad!

 

4. Bevételek összesítő

Ezek után megjelenik az Összesítő fül a Bevételeknél. Ezen a fülön tudod a kiállított számláidhoz kapcsolódó bevételeket adminisztrálni. Fontos tudnod, hogy Átalányadózóként csak a befolyt bevételeid után kell adókat és járulékokat fizetned, így ezen információ nagyon fontos számunkra! Kérjük minden esetben állítsd be befolyt bevételeid kifizetési dátumát a Fizetve oszlopban a zöld pipára vagy a piros felkiáltójelre kattintva!

 

5. Átalányadó elemzés

Az Acountoban a főoldalon az Elemzésekre görgetve most már megtalálod az Átalányadó elemzésedet! Ebben hónapra lebontva meg fogod találni a fizetendő adókat és járulékokat, melyeket valós időben kalkulálunk, ha minden fenti feladatot elvégeztél! Tehát a hónap folyamán már előre látni fogod, hogy hogyan alakulnak majd az utalandó adók és járulékok.

A hónap végén természetesen egy értesítést küldünk majd a központi értesítési rendszerünkön keresztül a fizetendő adókról és járulékokról, melyet a Feladatoknál, illetve e-mail formájában fogsz megtalálni. Ezek alapján az 58-as bevallást automatikusan benyújtuk a NAV-nak, nincsen ezzel teendőd!

 

6. Fontos feladataid

Az alábbi anyagban bemutatjuk részletesen az átalányadós mindennapokat, kérjük tekintsd át az anyagot ide kattintva!
Kérjük vedd fel a kapcsolatot ügyfélszolgálatunkkal a [email protected] központi ügyfélszolgálati e-mailcímünkön vagy Messengeren, amennyiben az alábbi események valamelyike bekövetkezik vállalkozásod életében:

  • Külföldre számlázol (EU-n belül vagy kívül)
  • EU-ból veszel igénybe szolgáltatást (Pl. Facebook vagy Google hirdetés) közösségi adószámod megadásával
  • EKHO-s jövedelemre teszel szert

 

7. E-mailes visszajelzésed várjuk!

Amennyiben végeztél ezen beállításokkal kérjük jelezd ügyfélszolgálatunkon a [email protected] központi ügyfélszolgálati e-mailcímünkön vagy Messengeren!

 

Hova kell majd utalni az adókat?

TIPP: az átalányadó elemzésben az adónem melletti kis ikonra kattintva vágólapra helyezzük a bankszámlaszámot!

Azért leírjuk a számlaszámokat:
SZJA: 10032000-06056353
Szocho: 10032000-06055912
TB: 10032000-06055802

 

További hasznos linkek:

Bankszámla bekötés

Számlázz.hu és Billingo bekötése

 

Kérdésed van?

Írj ügyfélszolgálatunknak! A [email protected] központi ügyfélszolgálati e-mailünkön vagy Messengeren bármikor eléred a csapatot! 🙂

Átalányadó teljeskörű könyvelése az Acountoval

Átalányadó teljeskörű könyvelése az Acountoval

Mit is nyújt az Acounto kényelmes könyvelése átalányadózóknak? Nézzük hogyan is megy ez a gyakorlatban! A következő postban összeszedünk minden fontos tudnivalót az Acounto-ban könyvelt átalányadós egyéni vállalkozók számára!

Ne mulaszd el! Jogvesztő határidők 2022.12.31-ig

Ne mulaszd el! Jogvesztő határidők 2022.12.31-ig

Összegyűjtöttünk néhány, a gyakorlatban gyakran előforduló esetkört 2022.12.31-i bejelentési határidőhöz kapcsolódva, amit érdemes figyelemmel kísérni. Ellenőrizd, hogy ne maradj le semmiről!