Brexit: mi változik a könyvelésben, ha Nagy-Britanniába számlázunk?

Szerző: | 2021.04.08.

2020.12.31-én a Brexittel az Egyesült Királyság hivatalosan is kilépett az Európai Unióból, ezzel a jelentősen megváltoztak az adózási szabályok is. Mivel még most sem tiszta a szabályozás és napi szintű változások vannak, a következő postban összefoglaljuk a legfrissebb információkat!

A Brexit probléma

Általánosságban a kereskedelmi kapcsolatok közösségen belüli értékesítésnek és szolgáltatásnyújtásnak számítottak, idéntől importnak és exportnak számítanak. Az Egyesült Királyságban az ÁFA mértéke 20%. Az átmeneti rendelkezések szerint Észak-Írország felé fennmaradt a vámunió, ezzel együtt pl. a MOSS rendszer is használható.

A könnyebb elemzés érdekében szedjük szét a problémát termékértékesítési, illetve szolgáltatási esetekre!

 

Szolgáltatások esetén

A digitális szolgáltatásokat nyújtók (főleg SaaS – software-as-a-service), akik eddig a MOSS rendszeren keresztül teljesítették a bevallásukat, ezt utoljára 2020. negyedik negyedévére vonatkozólag tehették meg. Fontos, hogy a Nagy Britanniába irányuló MOSS bevallások 2021. december 31-ig javíthatóak szükség esetén.

2021. januártól, ha kizárólag vállalkozásoknak értékesít a SaaS, abban az esetben nem kell regisztrálni a brit áfa rendszerbe, hiszen a szolgáltatás import/export adómentes. Ha azonban az egy magánszemélynek is történik értékesítés, onnan adót kell felszámítani. Nagyon fontos, hogy az ÁFA-regisztráció megtörténtéig nem lehet áfát feltüntetni a számlán, de az adóhatóság felé tartozni fog a cég, tehát visszamenőleg be kell fizetni.

 

Termékértékesítés esetén

Termékek beszállítása az Egyesült Királyság területére vámköteles lett. Az ÁFA regisztrációs határ 0 font, tehát az első értékesítés is vámkezelés alá kell, hogy essen. Amennyiben cégeknek értékesítünk, a vámkezelést a vevőnek kell elvégeznie.

Az online értékesítők, amennyiben direkt magánszemélynek értékesítenek, két esetet kell figyelembe venniük: ha a csomag értéke 135 fontot nem haladja meg, abban az esetben ÁFÁ-t kell felszámítani és befizetni. Ebben az esetben egyértelmű, hogy az ÁFA regisztráció nem elkerülhető.

Ha 135 fontot meghaladó csomagértékről beszélünk, ebben az esetben az eladónak kell teljesítenie az import áfát, de azt le is vonhatja, már ha rendelkezik brit adószámmal. Ellenkező esetben a vevőnek kell teljesítenie az import ÁFÁ-t a vállalkozásokhoz hasonlóan.

Ahogy mindkét fenti esetből látszik, kulcskérdés, hogy kik a vevőnk. Szerencsére a brit adóhatóság (HMRC) készített egy API-t, amin keresztül le lehet kérdezni, hogy a vásárlónk rendelkezik-e érvényes adószámmal.

 

Mi a teendő?

A következő táblázatban összegeztük az egyes esetekre vonatkozó javaslatainkat:

ügyfeledtermék vagy szolgáltatás?135 font alatt135 font felett
magánszemélytermékBrit ÁFA regisztrációVevőre hárul az adminisztráció
szolgáltatásBrit ÁFA regisztrációBrit ÁFA regisztráció
cég (adóalany)termékVevőre hárul az adminisztrációVevőre hárul az adminisztráció
szolgáltatásnem szükséges ÁFA regisztráció
(kizárólag üzleti vevők esetén)

Az jelen blogpostban közzétett információk, elemzések és következtetések tájékoztató jellegűek, és mivel mindenki egyedi, az egyedi adójogi, könyvelési helyzetedre nem tudunk tekintettel lenni. Így jelen blogon végzett tevékenységünk semmiképp nem tekinthető adó-, jogi-, vagy egyéb tanácsadásnak. A közölt adatok teljességéért, pontosságáért valamint aktualitásáért ezért nem tudunk felelősséget vállalni. Bővebb és pontosabb információkért kérjük, hogy keress minket ügyfélszolgálatunkon! Ha csupán a blogpostjaink alapján hozol üzleti döntéseket, az abból fakadó károkért, jogkövetkezményekért nem tudunk felelősséget vállalni.

Átalányadó teljeskörű könyvelése az Acountoval

Átalányadó teljeskörű könyvelése az Acountoval

Mit is nyújt az Acounto kényelmes könyvelése átalányadózóknak? Nézzük hogyan is megy ez a gyakorlatban! A következő postban összeszedünk minden fontos tudnivalót az Acounto-ban könyvelt átalányadós egyéni vállalkozók számára!

Acounto ❤ Vodafone

Acounto ❤ Vodafone

Az Acounto Magyarország Kft. büszkén jelenti be együttműködését a Vodafone Magyarország Zrt.-vel, amelynek következtében az Acounto innovatív könyvelési-, bérszámfejtési és adótanácsadási szolgáltatásaival bővíti a Vodafone üzleti ügyfelei számára elérhető digitális szolgáltatások kínálatát.

Szünetelnél? Vigyázat, 2024-ben módosultak a szabályok!

Szünetelnél? Vigyázat, 2024-ben módosultak a szabályok!

Szünetelők, vigyázat! 2024. január 1-jétől a járulékalap meghatározásának egyszerűsítése érdekében új elemként kerül be a Tbj.-be az a szabály, amely kimondja, hogy járulékszabályozási szempontból az egyéni vállalkozók tevékenységének szünetelése csak teljes naptári hónapra értelmezhető.