Nem kell könyvvizsgálat KATA-ból kilépő Bt.-nek, EKHO változások – a 2022.08.09-i Magyar Közlöny fejleményei

Szerző: | 2022.08.10.

Fellélegezhetnek a KATA-s Bt.-k, jobb feltételekhez jutnak a színészek. 2022. augusztus 09-én újabb részleteket hozott napvilágra a Jogalkotó az új KATA törvény bevezetésével kapcsolatban. Nézzük!

A főbb változások, összefoglalva:

I. A. Kifizetői EKHO eltörlése, KATA mellett választható

A színészek, sminkesek, újságírók számára lehetőséget biztosító egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás kifizetői oldalának eltörlése: ez a munkáltatók (kifizetők) részéről 13%-os „adócsökkentést” eredményez az ilyen jogviszonyban foglalkoztatott dolgozók kapcsán.

Illetve választható az EKHO a KATA mellett, azonos tevékenységre, 2022-ben.

 

II. Átalányadó: bevételi értékhatár 8 millió Ft, 4 éves tiltó rendelkezés eltörlése

2022. szeptember 01. és december 31. közötti időszakban az átalányadózó egyéni vállalkozó bevételi értékhatára a 40%-os és 80%-os költséghányadok alkalmazása során 8 millió Ft. Itt felmerül a kérdés, hogy a 90%-os költséghányad esetében (kiskereskedelmi tevékenység – pl. webshopok) milyen bevételi értékhatárral számoljunk? Álláspontunk szerint itt is időarányosítani szükséges, de erről a közlöny (kétséget kizáróan) nem rendelkezik.

Illetve nem kell figyelembe venni a 4 éves tiltó rendelkezést az átalányadó (újra)választásakor!

III. Bt.-k, Kkt-k nem kötelesek könyvvizsgálattal alátámasztani nyitómérlegüket a KATA elhagyásakor

KATA-s bt.-k, kkt.-k (TAO-ra vagy KIVA-ra) áttéréskori nyitómérlegét nem kell könyvvizsgálattal auditáltatni (ha augusztus 31-én KATA alanyok).

 

IV. KATA Bt. beltag lehet egyéni vállalkozó a végelszámolás lezárulta előtt!

Az ex-KATA-s bt. beltagja, kkt. bejelentett kisadózó tagja: lehet egyéni vállalkozó a bejelentés napjától, ha a cég egyszerűsített végelszámolását szeptember 30-ig bejelenti a NAV-hoz.

 

Kérdésed van?

Írj ügyfélszolgálatunknak! A [email protected] központi ügyfélszolgálati e-mailünkön vagy Messengeren bármikor eléred a csapatot! 🙂

 

Az jelen blogpostban közzétett információk, elemzések és következtetések tájékoztató jellegűek, és mivel mindenki egyedi, az egyedi adójogi, könyvelési helyzetedre nem tudunk tekintettel lenni. Így jelen blogon végzett tevékenységünk semmiképp nem tekinthető adó-, jogi-, vagy egyéb tanácsadásnak. A közölt adatok teljességéért, pontosságáért valamint aktualitásáért ezért nem tudunk felelősséget vállalni. Bővebb és pontosabb információkért kérjük, hogy keress minket ügyfélszolgálatunkon! Ha csupán a blogpostjaink alapján hozol üzleti döntéseket, az abból fakadó károkért, jogkövetkezményekért nem tudunk felelősséget vállalni.

Átalányadó teljeskörű könyvelése az Acountoval

Átalányadó teljeskörű könyvelése az Acountoval

Mit is nyújt az Acounto kényelmes könyvelése átalányadózóknak? Nézzük hogyan is megy ez a gyakorlatban! A következő postban összeszedünk minden fontos tudnivalót az Acounto-ban könyvelt átalányadós egyéni vállalkozók számára!

Acounto ❤ Vodafone

Acounto ❤ Vodafone

Az Acounto Magyarország Kft. büszkén jelenti be együttműködését a Vodafone Magyarország Zrt.-vel, amelynek következtében az Acounto innovatív könyvelési-, bérszámfejtési és adótanácsadási szolgáltatásaival bővíti a Vodafone üzleti ügyfelei számára elérhető digitális szolgáltatások kínálatát.

Szünetelnél? Vigyázat, 2024-ben módosultak a szabályok!

Szünetelnél? Vigyázat, 2024-ben módosultak a szabályok!

Szünetelők, vigyázat! 2024. január 1-jétől a járulékalap meghatározásának egyszerűsítése érdekében új elemként kerül be a Tbj.-be az a szabály, amely kimondja, hogy járulékszabályozási szempontból az egyéni vállalkozók tevékenységének szünetelése csak teljes naptári hónapra értelmezhető.