Élet a kata után – változásbejelentő nyomtatványok kitöltése

Szerző: | 2022.08.09.

Minden KATA-s (régi Katatörvény szerinti adóalany) megszűnik KATA-snak lenni 2022 augusztus 31-én (még a szünetelők is), hisz a régi törvény – időbeli hatálya – megszűnik. Mutatjuk, hogy hogyan tudod kitölteni a változásbejelentő nyomtatványokat ha átalányadózó vagy új KATA-s leszel 2022.09.01-től!

Csapjunk is bele!

I. Régi KATA-ról átalányadóra váltás

Itt két eset lehetséges:

1. Ha muszáj elhagynom a KATA-t (mert pl. van főállásom, nyugdíjas vagyok stb.), akkor október 31. a határidő, amíg áttérhetek átalányadóra szeptember 1-jével. Ez esetben így kell kitöltened a 101e nyomtatványt:

 

2. Ha önként hagyod el a KATA-t (nem jelentkezek be az új KATA-ra, de törvény ezt nem zárná ki), akkor október 31-ig tudok átjelentkezni átalányadóra, ha ezt elmulasztom, tételes költségelszámoló leszek szeptember 1-től. Ez esetben így kell kitöltened a 101e nyomtatványt:

 

II. Maradok „új KATA” hatálya alatt:

2022. szeptember 25-ig teheted meg a bejelentést annak érdekében, hogy szeptember 1-től az új KATA szabályi szarin működjek. Ez esetben így kell kitöltened a 101e nyomtatványt:

 

Kérdésed van?

Írj ügyfélszolgálatunknak! A [email protected] központi ügyfélszolgálati e-mailünkön vagy Messengeren bármikor eléred a csapatot! 🙂

 

Az jelen blogpostban közzétett információk, elemzések és következtetések tájékoztató jellegűek, és mivel mindenki egyedi, az egyedi adójogi, könyvelési helyzetedre nem tudunk tekintettel lenni. Így jelen blogon végzett tevékenységünk semmiképp nem tekinthető adó-, jogi-, vagy egyéb tanácsadásnak. A közölt adatok teljességéért, pontosságáért valamint aktualitásáért ezért nem tudunk felelősséget vállalni. Bővebb és pontosabb információkért kérjük, hogy keress minket ügyfélszolgálatunkon! Ha csupán a blogpostjaink alapján hozol üzleti döntéseket, az abból fakadó károkért, jogkövetkezményekért nem tudunk felelősséget vállalni.

Átalányadó teljeskörű könyvelése az Acountoval

Átalányadó teljeskörű könyvelése az Acountoval

Mit is nyújt az Acounto kényelmes könyvelése átalányadózóknak? Nézzük hogyan is megy ez a gyakorlatban! A következő postban összeszedünk minden fontos tudnivalót az Acounto-ban könyvelt átalányadós egyéni vállalkozók számára!

Tavaszi Acounto frissítés: költség összesítő, új bankszámlák

Tavaszi Acounto frissítés: költség összesítő, új bankszámlák

Az Acounto legújabb fejlesztéseivel egyaránt kedvezünk ÁFA körös, tételes költségelszámoló és átalányadós ügyfeleink számára! Fejlesztettünk egy költségösszesítő felületet, 7 új bankszámla válik beköthetővé, valamint frissítettük az átalányadó kalkulációs modellünket.