KATA-s vendéglátósok, szervizesek, fodrászok, fotósok, futárok, építőipari, mezőgazdasági vagy feldolgozóipari dolgozók! A 80%-os költséghányadú átalányadózási lehetőségeitek

Szerző: | 2022.07.16.

2022.09.01-től azon KATA-s vállalkozóink, akik nem kizárólag magánszemély vásárlókat szolgálnak ki, nem tudnak sajnos tovább működni KATA alatt.
Aktuális cikkünkben vendéglátós, fényképész, fodrász, szervizes, futár, taxis, építőipari, mezőgazdasági vagy feldolgozóiparban dolgozó vagy az előbbiekben nem említett, de a lenti listában felsorolt tevékenységekben érdekelt Ügyfeleinknek kínálunk megoldási javaslatokat a KATA után.

Próbáld ki az Acounto átalányadózást!

Kik vehetik igénybe a 80%-os költséghányadot?

80%-os átalányadó vonatkozik az alábbi tevékenységekre: az adóév egészében kizárólag az itt felsorolt tevékenységből bevételt szerző egyéni vállalkozó a jövedelmét a bevételből 80 százalék költséghányad levonásával állapítja meg (átalányban megállapított jövedelem):

a) mezőgazdasági, erdőgazdálkodási (TESZOR 01, 02), bányászati (TESZOR 05-től 09-ig) és feldolgozóipari (TESZOR 10-től 32-ig) termék-előállítás, építőipari kivitelezés (TESZOR 41, 42);
b) mezőgazdasági, betakarítást követő szolgáltatás (TESZOR 01.6), vadgazdálkodáshoz kapcsolódó szolgáltatás (TESZOR 01.70.10), erdészeti szolgáltatás (TESZOR 02.40.10) és zöldterület-kezelés (TESZOR 81.30.10);
c) halászati szolgáltatás (TESZOR 03.00.71), halgazdálkodási szolgáltatás (TESZOR 03.00.72);
d) feldolgozóipari szolgáltatás (TESZOR 10-től 32-ig) a bérmunkában végzett szolgáltatás és az egyéb sokszorosítás (TESZOR 18.20) kivételével;
e) építőipari szolgáltatás (TESZOR 43);
f) ipari gép, berendezés, eszköz javítása (TESZOR 33.1), gépjárműjavítás (TESZOR 45.20), személyi, háztartási cikk javítása (TESZOR 95.2), épületgépészeti berendezések javítása (TESZOR 43.21, 43.22, 43.29);
g) a taxis személyszállítás (TESZOR 49.32.11) személygépjármű kölcsönzése vezetővel (TESZOR 49.32.12), egyéb máshová nem sorolt szárazföldi személyszállítás (TESZOR 49.39.39), közúti áruszállítás (TESZOR 49.41.1);
h) számítógép, kommunikációs eszköz javítása (TESZOR 95.1);
i) fényképészet (TESZOR 74.20);
j) textil, szőrme mosása, tisztítása (TESZOR 96.01), fodrászat, szépségápolás (TESZOR 96.02), hobbiállat-gondozás (TESZOR 96.09.11);
k) a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló kormányrendelet alapján folytatott vendéglátó tevékenység (TESZOR 56).

Fontosnak tartjuk jelezni, hogy ezen listában nem szerepel az ételfutárok által használt TESZOR kód (53.20.12 Étel házhozszállítása), így meglátásunk szerint sajnos a futárok – egyelőre – ebből a körből kimaradtak.

Az a) – k) pont közötti tevékenységek esetében tehát 80%-os költséghányadot választhatsz, amihez éves 24 millió forintos bevételi értékhatár tartozik (ezt tört év esetén a működés napjaira kell arányosítani!).

 

Hogyan használjam az Acounto átalányadó kalkulátort?

Az Acounto átalányadó kalkulátorban be tudod írni teljes éves bontásban tervezett bevételeidet, majd ezen adatok, illetve tevékenységedből fakadó költségátalány kulcs alapján láthatod a várható adókat és járulékokat! Ne feledd, helyi iparűzési adó terheid is keletkezhetnek, illetve szükséges gondoskodnod az 58-as bevallás beadásáról is, melyet az Acounto Egyéni csomagjában minden ügyfelünk számára biztosítunk!

Acounto átalányadó kalkulátor

 

 

Meddig lehet áfamentes a jövedelem és milyen kedvezmények vannak?

FONTOS! Az alanyi ÁFA mentesség választásának lehetősége nem változott, továbbra is 12.000.000 Ft/év forgalomig van lehetőség ÁFA nélkül számlázni. Ha ez az összeg átlépésre kerül, akkor be kell jelentkezni áfakörbe. (Ezt tört év esetén a működés napjaira kell arányosítani!).

Szintén nagy előnye 2022-től az átalányadónak, hogy van egy adómentes része: 1.200.000 Ft/év JÖVEDELEMIG (nem egyenlő a bevétellel!) nem kell SZJA-t fizetni, mellékállásban végezve a tevékenységet pedig TBJ és szociális hozzájárulási adó (továbbiakban: szocho) sem terheli az egyéni vállalkozást e határig, tehát teljesen köztehermentes lehet így az első 6.000.000 Ft/év BEVÉTEL (iparűzési adó viszont felmerül).

Főfoglalkozású, 80%-os átalánykulcs alá tartozó egyéni vállalkozó év elejétől / alakulástól számított, göngyölt 6 000 000 Ft/év bevétel alatt SZJA-t nem fizet, azonban TB járulékot és szochot (ez utóbbit magasabb adóalap után) legalább a minimálbér (bruttó 200 000 Ft) vagy a garantált bérminimum (bruttó 260 000 Ft) után meg kell fizetnie. A munkaügy és a NAV álláspontja alapján egy kereskedőnek legalább az utóbbit kell választania. Tapasztalatunk alapján a minimálbér utáni kalkulációt nem nézik jó szemmel a hatóságok.

A saját jogon nyugdíjas (öregségi nyugdíjkorhatárt elérő, és nyugalmazását kérő, vagy nők kedvezményes nyugdíja okán) a jövedelme után csak SZJA-t köteles fizetni!

És még egy jó hír: az SZJA kedvezmények (25 éven alattiak SZJA mentessége, családi adókedvezmény, személyi kedvezmény tartós betegség esetén, 4 gyerekes anyák adókedvezménye) érvényesíthetők az átalányadózó egyéni vállalkozó esetében is!

 

Mit és mikor kell fizetnem?

Az TB és szocho utalása havonta esedékes, erről bevallást is kell készíteni. A vállalkozó az SZJA-ra negyedévente köteles előleget fizetni, viszont ez nem kerül bevallásra, így előírásként sem fog megjelenni az adófolyószámlán. A befizetett előleg az éves SZJA bevallásban kerül elszámolásra.

 

Próbáld ki az Acounto átalányadózást!

 

Milyen további terheim lehetnek?

Iparűzési adófizetési kötelezettség (IPA) is felmerülhet, ha a székhely/telephely szerinti település úgy rendelkezik. Ilyenkor az adó alapját az éves, átalányban megállapított jövedelem 120%-a képezi. Az adókulcs maximum 2% lehet. Az adófizetési és bevallási határidő adóévet követő év május 31-e, azonban adóelőleg-fizetési kötelezettség év közben is fennállhat. Fontos, hogy az átalányadósokra testre szabott, kedvező IPA megállapítási mód jogvesztő, ezt a bevallási határidőig lehet csak választani!

 

Az átalányadó mértéke

Nézzünk néhány egyszerű példát (adókedvezményekkel most külön nem foglalkozunk):

6.000.000 Ft éves forgalom esetén:

(megjegyzés: helyi iparűzési adó még felmerülhet, fentiek szerint)

Jól látható, hogy mellékállásban és nyugdíjasként adómentes a tevékenység (kiv. IPA), és a főállású egyéni vállalkozó is csak a 260.000 Ft-os garantált bérminimum adóját fizeti meg.

15.000.000 Ft éves forgalom esetén:

(megjegyzés: helyi iparűzési adó még felmerülhet, fentiek szerint)

Mellékállásban a “ténylegesen” elért jövedelem után fizet adót a vállalkozás, de a főállásban továbbra is meg kell fizetni a minimum járulékokat.

24.000.000 Ft éves forgalom esetén:

(megjegyzés: helyi iparűzési adó még felmerülhet, fentiek szerint)

További megjegyzés: itt a szocho-t és a tb járulékot az 4.8 millió forintra kell számolni, mert az meghaladja éves szinten a garantált bér 112,5%-át. Főállás esetében nem érvényes az adómentes rész szochora és tbj-re, ezek alapja az átalány jövedelem, havonta, vagy a minimumok.
Illetve, fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy ezek éves példák, de havonta kell vizsgálni, hogy a jövedelem eléri-e a garantált bért, vagy annak 112,5%-át. Vagyis, ha egyenetlenül képződik a jövedelem, pl. 0, 0, 100e, 850e, 0, 300 e, 2000e stb., akkor is minden hónapban a minimumokat meg kell fizetni, ahol a jövedelem ennél magasabb, ott az alapján, de nem lehet kompenzálni a többletet egy olyan hónap terhére, ahol esetleg nulla az átalány jövedelem. Vagyis, a példában feltételeztük, hogy a jövedelmek egyenletesen képződnek, havonta szinte azonos mértékben.)

 

Automatizált átalányadó fizetés az Acountoval

Az Acounto minden átalányadózó számára automatizált könyvelési szolgáltatást biztosít.

Hozd létre Acounto fiókod, kösd be a NAV Onlineszámla rendszerét, számlázódat, illetve bankodat és valós időben számoljuk fizetendő adódat és járulékaidat. A hónap végén kiértesítünk a fizetendőkről, illetve benyújtjuk az adóbevallásaidat is!

Próbáld ki az Acounto átalányadózást!

 

Kérdésed van?

Írj ügyfélszolgálatunknak! A [email protected] központi ügyfélszolgálati e-mailünkön vagy Messengeren bármikor eléred a csapatot! 🙂

 

Az jelen blogpostban közzétett információk, elemzések és következtetések tájékoztató jellegűek, és mivel mindenki egyedi, az egyedi adójogi, könyvelési helyzetedre nem tudunk tekintettel lenni. Így jelen blogon végzett tevékenységünk semmiképp nem tekinthető adó-, jogi-, vagy egyéb tanácsadásnak. A közölt adatok teljességéért, pontosságáért valamint aktualitásáért ezért nem tudunk felelősséget vállalni. Bővebb és pontosabb információkért kérjük, hogy keress minket ügyfélszolgálatunkon! Ha csupán a blogpostjaink alapján hozol üzleti döntéseket, az abból fakadó károkért, jogkövetkezményekért nem tudunk felelősséget vállalni.

Átalányadó teljeskörű könyvelése az Acountoval

Átalányadó teljeskörű könyvelése az Acountoval

Mit is nyújt az Acounto kényelmes könyvelése átalányadózóknak? Nézzük hogyan is megy ez a gyakorlatban! A következő postban összeszedünk minden fontos tudnivalót az Acounto-ban könyvelt átalányadós egyéni vállalkozók számára!

Acounto ❤ Vodafone

Acounto ❤ Vodafone

Az Acounto Magyarország Kft. büszkén jelenti be együttműködését a Vodafone Magyarország Zrt.-vel, amelynek következtében az Acounto innovatív könyvelési-, bérszámfejtési és adótanácsadási szolgáltatásaival bővíti a Vodafone üzleti ügyfelei számára elérhető digitális szolgáltatások kínálatát.

Szünetelnél? Vigyázat, 2024-ben módosultak a szabályok!

Szünetelnél? Vigyázat, 2024-ben módosultak a szabályok!

Szünetelők, vigyázat! 2024. január 1-jétől a járulékalap meghatározásának egyszerűsítése érdekében új elemként kerül be a Tbj.-be az a szabály, amely kimondja, hogy járulékszabályozási szempontból az egyéni vállalkozók tevékenységének szünetelése csak teljes naptári hónapra értelmezhető.