Egyszerűsített EU-s ÁFA: minden, amit egy webshop tulajdonosnak tudnia kell a MOSS rendszerről 2021-ben

Szerző: | 2021.02.05.

2021.07.01-től már termékértékesítés esetén is használhatod ezt az egyszerűsített ÁFA-fizetési módot. A következő postban leírjuk, hogy mi mindent érdemes tudni róla!
 
Az EU MOSS rendszere lehetővé teszi, hogy a külföldi vásárlóid helyi ÁFA kulcsát tudd használni anélkül, hogy belefulladnál az adminisztrációs terhekbe. Ha regisztrálsz, akkor negyedévente egy bevallást kell csupán benyújtanod és a magyar adóhatóság rendezi az adó szétosztását az EU többi tagállama felé!
 
Korábban minden ország adóhatóságánál külön kellett regisztrálni és bevallani, esetenként akár havonta. Bár a MOSS rendszer szolgáltatások nyújtása esetén már egy ideje működik, a nagy változás, hogy 2021.07.01-től már termékeket értékesítő webshopok számára is lehetőséget nyújt az adminisztráció egyszerűsítésére.

Hogy kell belépni a MOSS rendszerbe?

1. MOSS.NAV.GOV.HU

MOSS regisztráció: https://moss.nav.gov.hu ügyfélkapu felhasználóddal

2. Cég kiválasztás

Regisztrációk kezelése/Alapregisztráció után ki kell választani a céget, majd kitölteni az adatokat.
NAGYON FONTOS: duplán kell ellenőrizni a telefonszámot és az email címet, mert fel fognak hívni, és emailt is írnak, és ha a kettő nem élő/elérhető, akkor nem regisztrálnak

3. Adószámok

Ha a magyar adószámon kívül van már más országban adószámod, azt mindenképp töltsd ki.

4. Jelölőnégyzet

A regisztrációs lap alján található egy jelölőnégyzet, amit akkor kell kiválasztani, ha a regisztráció évében vagy a megelőző évben sem haladta meg a 10.000 EUR-t az értékesítés, de mégis a MOSS rendszer használatát szeretnénk.

Ezután már nincs is más hátra, negyedévente beadni a bevallást és befizetni az adót. Ha elakadnátok a regisztrációval, keressetek minket nyugodtan! Érdemes már most megkezdeni a regisztrációt, hogy 2021.07.01-től azonnal ki tudjátok aknázni ezt a lehetőséget!

Az jelen blogpostban közzétett információk, elemzések és következtetések tájékoztató jellegűek, és mivel mindenki egyedi, az egyedi adójogi, könyvelési helyzetedre nem tudunk tekintettel lenni. Így jelen blogon végzett tevékenységünk semmiképp nem tekinthető adó-, jogi-, vagy egyéb tanácsadásnak. A közölt adatok teljességéért, pontosságáért valamint aktualitásáért ezért nem tudunk felelősséget vállalni. Bővebb és pontosabb információkért kérjük, hogy keress minket ügyfélszolgálatunkon! Ha csupán a blogpostjaink alapján hozol üzleti döntéseket, az abból fakadó károkért, jogkövetkezményekért nem tudunk felelősséget vállalni.

Átalányadó teljeskörű könyvelése az Acountoval

Átalányadó teljeskörű könyvelése az Acountoval

Mit is nyújt az Acounto kényelmes könyvelése átalányadózóknak? Nézzük hogyan is megy ez a gyakorlatban! A következő postban összeszedünk minden fontos tudnivalót az Acounto-ban könyvelt átalányadós egyéni vállalkozók számára!

Acounto ❤ Vodafone

Acounto ❤ Vodafone

Az Acounto Magyarország Kft. büszkén jelenti be együttműködését a Vodafone Magyarország Zrt.-vel, amelynek következtében az Acounto innovatív könyvelési-, bérszámfejtési és adótanácsadási szolgáltatásaival bővíti a Vodafone üzleti ügyfelei számára elérhető digitális szolgáltatások kínálatát.

Szünetelnél? Vigyázat, 2024-ben módosultak a szabályok!

Szünetelnél? Vigyázat, 2024-ben módosultak a szabályok!

Szünetelők, vigyázat! 2024. január 1-jétől a járulékalap meghatározásának egyszerűsítése érdekében új elemként kerül be a Tbj.-be az a szabály, amely kimondja, hogy járulékszabályozási szempontból az egyéni vállalkozók tevékenységének szünetelése csak teljes naptári hónapra értelmezhető.