OSS ÁFA-rendszer Webshopoknak: mik a halasztás következményei? A NAV válaszolt!

Szerző: | 2021.03.19.

A (M)OSS rendszer termékértékesítő vállalkozások számára való bevezetésének 2021.07.01-re történő elhalasztásával kapcsolatban jogosan merül fel a kérdés, hogy mit tegyenek azok a vállalkozások, akik 2021. első félévében átlépik az ÁFA regisztrációs határt egyes országokban. Mivel az ilyen regisztrációk az utánajáráson kívül anyagi elköteleződést is jelentenek, és a helyi szabályozásoknak lehetnek olyan kitételeik, melyek a későbbiekben hátrányosan érinthetik a vállalkozásokat tisztázást kértünk a magyar MOSS Helpdesktől. 

A NAV válaszol

A következő választ kaptuk a magyar MOSS/OSS ügyfélszoltálati feladatokat ellátó NAV-tól:

Tisztelt Ügyfelünk!
Beadványában foglalt kérdésére, melyben a termékértékesítő vállalkozások OSS-rendszerbe történő regisztrációjával kapcsolatban érdeklődött, az alábbiakról tájékoztatom.
A rendelkezésre álló adatok alapján a MOSS rendszert felváltó OSS rendszer bevezetésének időpontja 2021. július 1-je, a tagállamok mindazonáltal lehetővé teszik, hogy az adóalanyok és a megbízásukból eljáró közvetítők a különös szabályozások keretében történő nyilvántartásba vétel céljából, 2021. április 1-jétől bejelentkezhessenek az OSS rendszerbe.
Annak érdekében, hogy teljes körű tájékoztatást nyújthassunk a beadványában foglalt kérdésére vonatkozóan, további szíves türelmét kérjük.

A válaszból jól látható, hogy a fenti problémával a keretrendszer megalkotói nem foglalkoztak.

 

Mit tudunk biztosan?

A közösségi ÁFA MOSS/OSS rendszeren keresztüli fizetése óriási könnyebbséget fog jelenteni a több országba értékesítő webshopok számára. Ez alapján érdemes mindenkinek javasoljuk a csatlakozást, de legalább annak előkészítését!

Összefoglalva

  • 2021.07.01-től az ÁFA regisztrációs határ távolsági értékesítés esetén Uniós szinten egységesen 10.000 EUR lesz (ez nettó forgalmat jelent)
  • Az országonként regisztrációt ki lehet váltani az OSS (ma még MOSS) rendszerbe való regisztrációval (saját választás alapján, de lényegesen egyszerűbb ügyintézés miatt ajánlott ez)
  • Olyanok is regisztrálhatnak a OSS rendszerbe, akik nem lépik át a 10.000 EUR-s határt, de vállalják, hogy két évig nem is lépnek ki onnan
  • 2021.04.01-től megnyílik a regisztráció a webshopok számára is, de hogy konkrétan ez 2021.07.01-ig milyen előnyökkel jár, arról nem nyilatkozott sem a NAV, sem az EU

További reményre ad okot, hogy a NAV illetékesei további tájékoztatást ígértek, bízunk benne, hogy legkésőbb 2021. március végére többet fogunk tudni.

 

Javaslatunk: készülj fel a váltásra

 Mivel a jelenleg elérhető informácikókez alapján nincs egy általánosan felállítható, optimális stratégia, javaslatunk szerint egyedileg érdemes megvitatni a regisztrációhoz kapcsolódó kérdéseket. Ezért biztosítunk egy ingyenes konzultációs lehetőséget a témában minden webshop számára!

Book Appointment

 

Biztosítsd be a helyed minél előbb!

Az jelen blogpostban közzétett információk, elemzések és következtetések tájékoztató jellegűek, és mivel mindenki egyedi, az egyedi adójogi, könyvelési helyzetedre nem tudunk tekintettel lenni. Így jelen blogon végzett tevékenységünk semmiképp nem tekinthető adó-, jogi-, vagy egyéb tanácsadásnak. A közölt adatok teljességéért, pontosságáért valamint aktualitásáért ezért nem tudunk felelősséget vállalni. Bővebb és pontosabb információkért kérjük, hogy keress minket ügyfélszolgálatunkon! Ha csupán a blogpostjaink alapján hozol üzleti döntéseket, az abból fakadó károkért, jogkövetkezményekért nem tudunk felelősséget vállalni.

Átalányadó teljeskörű könyvelése az Acountoval

Átalányadó teljeskörű könyvelése az Acountoval

Mit is nyújt az Acounto kényelmes könyvelése átalányadózóknak? Nézzük hogyan is megy ez a gyakorlatban! A következő postban összeszedünk minden fontos tudnivalót az Acounto-ban könyvelt átalányadós egyéni vállalkozók számára!

Acounto ❤ Vodafone

Acounto ❤ Vodafone

Az Acounto Magyarország Kft. büszkén jelenti be együttműködését a Vodafone Magyarország Zrt.-vel, amelynek következtében az Acounto innovatív könyvelési-, bérszámfejtési és adótanácsadási szolgáltatásaival bővíti a Vodafone üzleti ügyfelei számára elérhető digitális szolgáltatások kínálatát.

Szünetelnél? Vigyázat, 2024-ben módosultak a szabályok!

Szünetelnél? Vigyázat, 2024-ben módosultak a szabályok!

Szünetelők, vigyázat! 2024. január 1-jétől a járulékalap meghatározásának egyszerűsítése érdekében új elemként kerül be a Tbj.-be az a szabály, amely kimondja, hogy járulékszabályozási szempontból az egyéni vállalkozók tevékenységének szünetelése csak teljes naptári hónapra értelmezhető.