Számla finanszírozás egyszerűen és gyorsan. Hogyan segíti a faktoring az azonnali pénzhez jutást?

Szerző: | 2021.09.27.

Ezen a héten Réti Bálint, a Péntech vezetőjének vendégposztját közöljük egy minden KKV-t érintő cash-flow témájában. A Péntech csapata részletesen ismerteti a faktoring lényegét, 5 egyszerű lépését, illetve előnyeit! 

A Péntech-nél azon dolgozunk, hogy egyszerűbben intézhesd vállalati pénzügyeid, erősítve céged stabil működését. A faktoring folyamat digitalizálásának köszönhetően gyors és online ügyintézést kínálunk ügyfeleinknek, platformunk használata pedig mindenki számára egyszerű és biztonságos.

 

A likviditási problémák nehezítik a magyar vállalkozások működését.

A magyar kis- és középvállalati szektor egyik legnagyobb kihívása a pénzügyi stabilitás megteremtése és a fejlődés biztosítása. Ennek egyik oka a hosszú fizetési határidők, amik jelentősen megnehezítik az egészséges működést. Rengeteg szállító szembesül azzal, hogy terméke vagy szolgáltatása eladása és az ahhoz kapcsolódó számla kiállítását követően vevője csak 30-60 vagy akár 90 nappal később fizet.

 

Miért okoznak problémát a hosszú fizetési határidők?

A 30 napot meghaladó fizetési határidők növelik a szállító cég kockázatát, emiatt nehezen tervezhetővé, kiszámíthatatlanná válik a működés. Továbbá a fejlődési lehetőségeket lassítják, valamint az adminisztrációs feladatokat is növelik, mivel a fizetési határidőket nyomon kell követni.

Ha a bevételed a céged helyett a vevődnél áll, azzal gyakorlatilag a vevőd működését finanszírozod a saját likviditásod és fejlődésed rovására. Vagyis szállítóként érdemes olyan megoldást keresned, amelynek köszönhetően nem kell hónapokat várnod bevételedre.

 

Mi a megoldás?

A megoldás a faktoring, ami már több mint 50 éve jelent megoldást a hosszú lejáratú számlák finanszírozására. Lényege, hogy csökkenti a szállító kintlévőségeit és pénzügyi stabilitást biztosít.

 

Mi az a faktoring?

A faktoring egy olyan pénzügyi megoldás, ami lehetővé teszi a vállalkozások likvid működését hosszú fizetési határidők mellett is. Tehát szállítóként nem kell megvárnod a számla fizetési határidejének lejáratát, hanem akár a számlakiállítás másnapján is hozzájuthatsz bevételedhez.

A faktoring folyamat résztvevői a vevő, a szállító és a pénzügyi intézmény, amely a pénzügyi hátteret biztosítja.

 

Hogyan működik a faktoring, aminek segítségével azonnal bevételedhez juthatsz?

Rendkívül egyszerűen! Hiszen arról van szó, hogy amikor a szállító kiállítja a számlát (terméke vagy szolgáltatása értékesítése után) és megkapja a teljesítési igazolást vagy szállítólevelet, nincs más dolga, mint ezeket feltölteni platformunkra, és akár 24 órán belül meg is kapja a bruttó számlaérték 85-90%-át a pénzügyi intézménytől. A fennmaradó rész pedig a számla lejártát követően érkezik meg számlájára. A vevőnek pedig csak a számlát kell visszaigazolni, tehát számára is csak minimális adminisztrációs és időbefektetéssel jár a faktoring.

A faktoring folyamat 5 egyszerű lépése, amit a Péntech oldalán indítható el.

1. Keretszerződés

A szállító egy rövid regisztrációt követően feltölti a dokumentumokat és megadja a szükséges gazdálkodási adatokat. A Péntech pedig cégére szabott indikatív ajánlatot készít. Ha mindent rendben találunk és elfogadja az ajánlatot, szerződéskötésre kerül sor.

2. Feltöltés

A szállító a vevő felé kiállított számlát és teljesítési igazolást kényelmesen, pár perc alatt feltöltheti a Péntech platformjára.

3. Megerősítés

Megbizonyosodunk a számla és az ügylet létéről, valamint helyességéről, a vevővel egyeztetve.

4. Utalás

A faktorálni kívánt számláról értesítjük vevőt, ezt követően, akár 24 órán belül kifizetésre kerül a vevő számára a bruttó számlaérték kb. 85-90%-a.

5. Elszámolás

Miután a vevő kifizette a számlát, a még ki nem fizetett rész is megérkezik a szállító bankszámlájára.

 

Ha még többet szeretnél tudni a faktoringról, kattints ide!

 3 ok amiért megéri faktorálni

  1. A szállító, a számla kiállítás után akár 24 órán belül hozzájuthat pénzéhez, nem kell megvárni a számla lejáratát.
  2. Egyszerű, gyors és biztonságos ügyintézés; szállítóként pár perc alatt feltöltheted a szükséges dokumentumokat, vevőként pedig csak a számlát kell visszaigazolni.
  3. Fontosak az üzleti kapcsolatok, a Péntech-nél biztonságos az üzletelés és biztosított a jó kapcsolat vevő és szállító között a faktoring folyamata alatt.
Átalányadó teljeskörű könyvelése az Acountoval

Átalányadó teljeskörű könyvelése az Acountoval

Mit is nyújt az Acounto kényelmes könyvelése átalányadózóknak? Nézzük hogyan is megy ez a gyakorlatban! A következő postban összeszedünk minden fontos tudnivalót az Acounto-ban könyvelt átalányadós egyéni vállalkozók számára!

Acounto ❤ Vodafone

Acounto ❤ Vodafone

Az Acounto Magyarország Kft. büszkén jelenti be együttműködését a Vodafone Magyarország Zrt.-vel, amelynek következtében az Acounto innovatív könyvelési-, bérszámfejtési és adótanácsadási szolgáltatásaival bővíti a Vodafone üzleti ügyfelei számára elérhető digitális szolgáltatások kínálatát.

Szünetelnél? Vigyázat, 2024-ben módosultak a szabályok!

Szünetelnél? Vigyázat, 2024-ben módosultak a szabályok!

Szünetelők, vigyázat! 2024. január 1-jétől a járulékalap meghatározásának egyszerűsítése érdekében új elemként kerül be a Tbj.-be az a szabály, amely kimondja, hogy járulékszabályozási szempontból az egyéni vállalkozók tevékenységének szünetelése csak teljes naptári hónapra értelmezhető.