SZJA visszatérítés: mik a legújabb információk?

Szerző: | 2021.10.12.

Egyre szélesedik az a kör, aki visszakaphatja a 2021-ben befizetett (levont) adóelőlegének egy részét jövő év februárjában (rendkívüli adó-visszatérítés néven is lehet találkozni vele). Mutatjuk a legújabb részleteket, összefoglalva.

Kinek jár a visszatérítés?

Főszabályként annak a személynek jár az szja visszatérítés, aki családi pótlékra jogosult. Szja. tv. 29/A.§ rendelkezik ezekről az alanyokról, e szerint:

 • aki családi pótlékra jogosult (vagy jogosult lenne),
  jogosulttal közös háztartásban élő, családi pótlékra nem jogosult házastársa,
 • a várandós nő (a magzat után, a várandósság 91. napjától), és vele közös háztartásban élő házastársa,
 • a családi pótlékra saját jogán jogosult gyermek (személy) (vagy közös háztartásban élő hozzátartozó),
 • a rokkantsági járadékban részesülő magánszemély (vagy közös háztartásban élő hozzátartozó),
 • + egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás szerint adózó jogosultak (ekho)
 • + kata szerint adózó jogosultak (kisadózó vállalkozók tételes adója)

Az szja és az ekho szerint adózó szülőknek külön-külön térít vissza az állam. A gyermeket nevelő katás vállalkozók a 2021-es tételes adójuk egynegyedét kaphatják vissza.
Fontos, hogy a külön adózó jövedelmek után megállapított szja NEM jár vissza (pl. lakás értékesítés, osztalék, tőzsdei ügyletek nyeresége stb).

 

Az alábbi tevékenységekből származó jövedelmek után megállapított, levont, megfizetett adó jár vissza

 • Önálló tevékenység (pl. megbízási jogviszonyból származó megbízási díj, gazdasági tevékenység magánszemélyként, egyéni vállalkozói kivét, őstermelői tevékenység, magánszálláshely-szolgáltatás stb).
 • Nem önálló tevékenység (pl. munkabér, közfoglalkoztatási bér, egyszerűsített foglalkoztatás mentesített keretösszeg feletti része stb).
 • Egyéb jövedelem (pl. értékpapír- juttatás)

 

A visszatérítés mértéke

Visszatérítés mértékének maximuma: 2020. december hónapban megállapított, éves szinten átlagolt, havi átlagbér (= 450.000 Ft kb) tizenkétszeresének az adójára (15%) jutó összeg. Ez hozzávetőleg 809.000 Ft

 

Hogyan kapjuk meg?

A NAV 2022. február 15-ig automatikusan kiutalja a visszatérítést annak a szülőnek, akinek a munkabéréből év közben a munkáltató levonja az szja-t, illetve az ekhót.
Az egyéni vállalkozói, őstermelői jövedelmet szerző szülők és azok, akik az összevont adóalapba tartozó jövedelmük után maguk fizetik az szja-t, a bevallásukban kérhetik az adó-visszatérítést.

Nincs teendőjük azoknak, akik jogosultak a visszatérítésre és

 • a 2021-ben megszerzett jövedelmükre vonatkozó adatok a munkáltatótól/kifizetőtől és
 • a kiutaláshoz szükséges belföldi bankszámlaszám vagy postai cím a családi pótlék folyósítási adatokból

a NAV rendelkezésére áll. A NAV számukra 2022. február 15-ig automatikusan utalja a visszatértést.

A KATA-sok és azok, akiknek a kiutaláshoz szükséges adatait nem ismeri a NAV, 2021. december 31-ig nyilatkozatot tehetnek. Ha határidőben nyilatkoznak, 2022. február 15-ig ők is megkapják a visszatérítést. A december 31-i határidő nem jogvesztő, a bevallásban is visszakérhető az adó!
Nyilatkozat nyomtatványa: „VISSZADO”. 2021. 10. 31-től van lehetőség elektronikusan vagy papír alapon benyújtani.

További információk, illetve Q&A rovat az alábbi, NAV-os tajékoztató oldalon érhető el:

https://www.nav.gov.hu/nav/ado/szja/szja_visszaterites/szja_visszaterites20211001.html#tudnivalok_roviden

Az jelen blogpostban közzétett információk, elemzések és következtetések tájékoztató jellegűek, és mivel mindenki egyedi, az egyedi adójogi, könyvelési helyzetedre nem tudunk tekintettel lenni. Így jelen blogon végzett tevékenységünk semmiképp nem tekinthető adó-, jogi-, vagy egyéb tanácsadásnak. A közölt adatok teljességéért, pontosságáért valamint aktualitásáért ezért nem tudunk felelősséget vállalni. Bővebb és pontosabb információkért kérjük, hogy keress minket ügyfélszolgálatunkon! Ha csupán a blogpostjaink alapján hozol üzleti döntéseket, az abból fakadó károkért, jogkövetkezményekért nem tudunk felelősséget vállalni.

Átalányadó teljeskörű könyvelése az Acountoval

Átalányadó teljeskörű könyvelése az Acountoval

Mit is nyújt az Acounto kényelmes könyvelése átalányadózóknak? Nézzük hogyan is megy ez a gyakorlatban! A következő postban összeszedünk minden fontos tudnivalót az Acounto-ban könyvelt átalányadós egyéni vállalkozók számára!

Acounto ❤ Vodafone

Acounto ❤ Vodafone

Az Acounto Magyarország Kft. büszkén jelenti be együttműködését a Vodafone Magyarország Zrt.-vel, amelynek következtében az Acounto innovatív könyvelési-, bérszámfejtési és adótanácsadási szolgáltatásaival bővíti a Vodafone üzleti ügyfelei számára elérhető digitális szolgáltatások kínálatát.

Szünetelnél? Vigyázat, 2024-ben módosultak a szabályok!

Szünetelnél? Vigyázat, 2024-ben módosultak a szabályok!

Szünetelők, vigyázat! 2024. január 1-jétől a járulékalap meghatározásának egyszerűsítése érdekében új elemként kerül be a Tbj.-be az a szabály, amely kimondja, hogy járulékszabályozási szempontból az egyéni vállalkozók tevékenységének szünetelése csak teljes naptári hónapra értelmezhető.