Szünetelnél? Vigyázat, 2024-ben módosultak a szabályok!

Szerző: | 2024.04.30.

Szünetelők, vigyázat! 2024. január 1-jétől a járulékalap meghatározásának egyszerűsítése érdekében új elemként kerül be a Tbj.-be az a szabály, amely kimondja, hogy járulékszabályozási szempontból az egyéni vállalkozók tevékenységének szünetelése csak teljes naptári hónapra értelmezhető.

Mit jelent ez?

Azokban a hónapokban, amelyekben a tevékenység nem a naptári hónap egészében szünetel (tehát amikor tárgyó elsejétől tárhgyó utolsó napjáig terjed a szünetelés, nempedig egybefüggő, naptári hónapokon átívelő 30 napot értünk alatt), nincs szükség arányosításra, a társadalombiztosítási járulékot a teljes hónapra meg kell fizetni.

Összhangban a járulékszabályozással, a szociális hozzájárulási adót is a teljes hónapra meg kell fizetni azokban a hónapokban is, amelyekben az egyéni vállalkozó a tevékenységét nem a hónap egészében szünetelteti, vagyis a továbbiakban nincs szükség arányosításra (“harmincadolásra”).

Tehát a főfoglalkozású egyéni vállalkozó, ha nem a hónap egészében szünetel, úgy teljesítenie kell a járulékfizetési alsó határ utáni járulékfizetési kötelezettségét. Tekintettel arra, hogy az Ebtv. szerinti 45 napos szabály csak a biztosítási jogviszony megszűnésekor alkalmazandó, így a biztosítási jogviszony szünetelése esetén nem vehető figyelembe.

A bevételi értékhatárt továbbra is naparányosan kell figyelembe venni a szünetelés idejére, és az adómentes bevételi szintet továbbra sem kell időarányosítani!

A NAV Központi Irányításának állásfoglalása alapján a szünetelés első napjától kezdve egészségügyi szolgáltatási járulékot is kell fizetni, ha nem a tárgyhó egészében szünetel az egyéni vállalkozó.

A fentiekből következik, hogy egyéb jogosultság hiányában az egyéni vállalkozó a teljes szünetelés időtartamára kötelezett az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetésére, függetlenül attól, hogy a szünetelés kezdő és záró hónapjainak egészére eleget kell tennie a járulékfizetési alsó határ utáni fizetési tb. járulék és szocho fizetési kötelezettségének.

Az egészségügyi szolgáltatási járulék összege 2024-ben havonta 11.300 Ft, napi összege pedig – ha nem a teljes hónapra kell fizetni – 380 Ft.

 

Kérdésem van, kihez forduljak?

Amennyiben kérdésed van, fordulj az ügyfélszolgálatunkhoz az alkalmazásban, e-mailben, vagy telefonon! 

Az jelen blogpostban közzétett információk, elemzések és következtetések tájékoztató jellegűek, és mivel mindenki egyedi, az egyedi adójogi, könyvelési helyzetedre nem tudunk tekintettel lenni. Így jelen blogon végzett tevékenységünk semmiképp nem tekinthető adó-, jogi-, vagy egyéb tanácsadásnak. A közölt adatok teljességéért, pontosságáért valamint aktualitásáért ezért nem tudunk felelősséget vállalni. Bővebb és pontosabb információkért kérjük, hogy keress minket ügyfélszolgálatunkon! Ha csupán a blogpostjaink alapján hozol üzleti döntéseket, az abból fakadó károkért, jogkövetkezményekért nem tudunk felelősséget vállalni. 

Átalányadó teljeskörű könyvelése az Acountoval

Átalányadó teljeskörű könyvelése az Acountoval

Mit is nyújt az Acounto kényelmes könyvelése átalányadózóknak? Nézzük hogyan is megy ez a gyakorlatban! A következő postban összeszedünk minden fontos tudnivalót az Acounto-ban könyvelt átalányadós egyéni vállalkozók számára!

Acounto ❤ Vodafone

Acounto ❤ Vodafone

Az Acounto Magyarország Kft. büszkén jelenti be együttműködését a Vodafone Magyarország Zrt.-vel, amelynek következtében az Acounto innovatív könyvelési-, bérszámfejtési és adótanácsadási szolgáltatásaival bővíti a Vodafone üzleti ügyfelei számára elérhető digitális szolgáltatások kínálatát.

Acounto ♥️ Quick

Acounto ♥️ Quick

Amennyiben a Quick felületét használod számláid rendezésére, mostantól lehetőséged van a Quick-ben található költségszámlák Acounto-ba való automatikus eljuttatására! Mutatjuk a lépéseket!