Mire figyeljek, ha szeretnék új KATA-s lenni?

Szerző: | 2022.08.03.

KATA-s „maradsz”? Neked is van dolgod! Át kell jelentkezned a 2022.09.01-től érvényes KATA-ba! Részletszabályok jelentek meg az új KATA törvénnyel kapcsolatban, sőt a bejelentkezésre szolgáló változás-bejelentő nyomtatványt is frissítette a NAV.

 

Ami biztos

  • A „régi” KATA (2012. évi CXLVII. törvény szerinti) adóalanyiság legkésőbb, a törvény erejénél fogva 2022. augusztus 31-én (ennél korábban az adózó döntése alapján) megszűnik! 2022. január 1 és augusztus 31. közötti időszakra egy záró adóbevallást (22KATA) kell benyújtani, 30 napon belül.
  • Senki sem kerül át automatikusan az új KATA hatálya alá! Szükséges átjelentkezned!
  • Az alanyi adómentességi kerethez kapcsolódó árbevételi értékhatár nem változott!

2022. szeptember 25. – Mire figyeljek, ha szeretnék új KATA-s lenni?

Bejelentkezési határidő: 2022.09.25., de az új KATA alanyiság 2022.09.01-jén kezdődik. E változás bejelentésére a 22T101E jelű nyomtatvány szolgál. A NAV értesítő levélben tájékoztatja az egyéni vállalkozót arról, hogy az új KATA szerinti adózóként nyilvántartásba vette (illetve arról is, ha ennek valamilyen törvényi akadálya volt).
Szeptember 26-án vagy azt követően, de még október 1-je előtt megtett bejelentés esetén az adóalanyiság kezdete 2022. október 1-je, viszont ez azzal jár, hogy lesz 1 hónap (a szeptember), ami tételes költségelszámolású (vállalkozói szja-s) időszak!

Őrizzük meg az új típusú KATA adóalanyiságunkat! Fontos megjegyezni itt, hogy nem szerezhetünk bevételt ún. kifizetőtől (Art. szerinti kifizető, pl. társas vállalkozás, egyéni vállalkozás, önkormányzat, társasház stb, ideértve a külföldi kifizetőt is).

A „régi” KATA időszakára 30 napon belül záró bevallást kell benyújtani (azaz szeptember 29-ig).

A 2022.09.01-2022.12.31. közötti „új” KATA időszakra szóló adóbevallás benyújtási határideje 2023. február 25.

A 3 millió Ft-os szabály értelmét vesztette az új törvény alapján, így ez nincs is szabályozva már.

A „kisadózó” feliratot nem szükséges az új KATA tv. alanyaként feltüntetni a kibocsátott számlákon.

Figyelemmel kell lenni azokra az adóalanyiság megszűnését eredményező tényállásokra is, melyek a régi KATA törvényben is megvoltak már (mulasztási bírság pl. számlaadás elmulasztásáért, adószám-törlő határozat, naptári év utolsó napján 100 ezer Ft-ot meghaladó tartozás, ingatlanbérbeadási tevékenységből származó bevétel stb), nemcsak az újakra (kifizetőtől származó bevétel, mellékállású vállalkozói lét). A megszűnés évében, és az azt követő 12 hónapban az adóalanyiság újra nem válaszható! Tárgyévben csak a tételes költségelszámolás alkalmazható a fennmaradó, tört évre! Követő adóévtől válaszható az átalányadózás.

 

Kérdésed van?

Írj ügyfélszolgálatunknak! A [email protected] központi ügyfélszolgálati e-mailünkön vagy Messengeren bármikor eléred a csapatot! :)

 

Az jelen blogpostban közzétett információk, elemzések és következtetések tájékoztató jellegűek, és mivel mindenki egyedi, az egyedi adójogi, könyvelési helyzetedre nem tudunk tekintettel lenni. Így jelen blogon végzett tevékenységünk semmiképp nem tekinthető adó-, jogi-, vagy egyéb tanácsadásnak. A közölt adatok teljességéért, pontosságáért valamint aktualitásáért ezért nem tudunk felelősséget vállalni. Bővebb és pontosabb információkért kérjük, hogy keress minket ügyfélszolgálatunkon! Ha csupán a blogpostjaink alapján hozol üzleti döntéseket, az abból fakadó károkért, jogkövetkezményekért nem tudunk felelősséget vállalni.

Átalányadó teljeskörű könyvelése az Acountoval

Átalányadó teljeskörű könyvelése az Acountoval

Mit is nyújt az Acounto kényelmes könyvelése átalányadózóknak? Nézzük hogyan is megy ez a gyakorlatban! A következő postban összeszedünk minden fontos tudnivalót az Acounto-ban könyvelt átalányadós egyéni vállalkozók számára!

Bankkártyás fizetés egyszerűen!

Bankkártyás fizetés egyszerűen!

Örömmel tájékoztatunk, hogy fizetési szolgáltatásainkat fejlesztettük! Mostantól nemcsak a könyvelési, hanem minden további velünk kötött szolgáltatási szerződésedet is lehetőséged van a számodra legkényelmesebb módon, akár bankkártyával is kiegyenlíteni. Lássuk, hogyan!

Acounto ❤ Vodafone

Acounto ❤ Vodafone

Az Acounto Magyarország Kft. büszkén jelenti be együttműködését a Vodafone Magyarország Zrt.-vel, amelynek következtében az Acounto innovatív könyvelési-, bérszámfejtési és adótanácsadási szolgáltatásaival bővíti a Vodafone üzleti ügyfelei számára elérhető digitális szolgáltatások kínálatát.

Szünetelnél? Vigyázat, 2024-ben módosultak a szabályok!

Szünetelnél? Vigyázat, 2024-ben módosultak a szabályok!

Szünetelők, vigyázat! 2024. január 1-jétől a járulékalap meghatározásának egyszerűsítése érdekében új elemként kerül be a Tbj.-be az a szabály, amely kimondja, hogy járulékszabályozási szempontból az egyéni vállalkozók tevékenységének szünetelése csak teljes naptári hónapra értelmezhető.