Mire figyeljek, ha szeretnék új KATA-s lenni?

Szerző: | 2022.08.03.

KATA-s „maradsz”? Neked is van dolgod! Át kell jelentkezned a 2022.09.01-től érvényes KATA-ba! Részletszabályok jelentek meg az új KATA törvénnyel kapcsolatban, sőt a bejelentkezésre szolgáló változás-bejelentő nyomtatványt is frissítette a NAV.

 

Ami biztos

  • A „régi” KATA (2012. évi CXLVII. törvény szerinti) adóalanyiság legkésőbb, a törvény erejénél fogva 2022. augusztus 31-én (ennél korábban az adózó döntése alapján) megszűnik! 2022. január 1 és augusztus 31. közötti időszakra egy záró adóbevallást (22KATA) kell benyújtani, 30 napon belül.
  • Senki sem kerül át automatikusan az új KATA hatálya alá! Szükséges átjelentkezned!
  • Az alanyi adómentességi kerethez kapcsolódó árbevételi értékhatár nem változott!

2022. szeptember 25. – Mire figyeljek, ha szeretnék új KATA-s lenni?

Bejelentkezési határidő: 2022.09.25., de az új KATA alanyiság 2022.09.01-jén kezdődik. E változás bejelentésére a 22T101E jelű nyomtatvány szolgál. A NAV értesítő levélben tájékoztatja az egyéni vállalkozót arról, hogy az új KATA szerinti adózóként nyilvántartásba vette (illetve arról is, ha ennek valamilyen törvényi akadálya volt).
Szeptember 26-án vagy azt követően, de még október 1-je előtt megtett bejelentés esetén az adóalanyiság kezdete 2022. október 1-je, viszont ez azzal jár, hogy lesz 1 hónap (a szeptember), ami tételes költségelszámolású (vállalkozói szja-s) időszak!

Őrizzük meg az új típusú KATA adóalanyiságunkat! Fontos megjegyezni itt, hogy nem szerezhetünk bevételt ún. kifizetőtől (Art. szerinti kifizető, pl. társas vállalkozás, egyéni vállalkozás, önkormányzat, társasház stb, ideértve a külföldi kifizetőt is).

A „régi” KATA időszakára 30 napon belül záró bevallást kell benyújtani (azaz szeptember 29-ig).

A 2022.09.01-2022.12.31. közötti „új” KATA időszakra szóló adóbevallás benyújtási határideje 2023. február 25.

A 3 millió Ft-os szabály értelmét vesztette az új törvény alapján, így ez nincs is szabályozva már.

A „kisadózó” feliratot nem szükséges az új KATA tv. alanyaként feltüntetni a kibocsátott számlákon.

Figyelemmel kell lenni azokra az adóalanyiság megszűnését eredményező tényállásokra is, melyek a régi KATA törvényben is megvoltak már (mulasztási bírság pl. számlaadás elmulasztásáért, adószám-törlő határozat, naptári év utolsó napján 100 ezer Ft-ot meghaladó tartozás, ingatlanbérbeadási tevékenységből származó bevétel stb), nemcsak az újakra (kifizetőtől származó bevétel, mellékállású vállalkozói lét). A megszűnés évében, és az azt követő 12 hónapban az adóalanyiság újra nem válaszható! Tárgyévben csak a tételes költségelszámolás alkalmazható a fennmaradó, tört évre! Követő adóévtől válaszható az átalányadózás.

 

Kérdésed van?

Írj ügyfélszolgálatunknak! A [email protected] központi ügyfélszolgálati e-mailünkön vagy Messengeren bármikor eléred a csapatot! 🙂

 

Az jelen blogpostban közzétett információk, elemzések és következtetések tájékoztató jellegűek, és mivel mindenki egyedi, az egyedi adójogi, könyvelési helyzetedre nem tudunk tekintettel lenni. Így jelen blogon végzett tevékenységünk semmiképp nem tekinthető adó-, jogi-, vagy egyéb tanácsadásnak. A közölt adatok teljességéért, pontosságáért valamint aktualitásáért ezért nem tudunk felelősséget vállalni. Bővebb és pontosabb információkért kérjük, hogy keress minket ügyfélszolgálatunkon! Ha csupán a blogpostjaink alapján hozol üzleti döntéseket, az abból fakadó károkért, jogkövetkezményekért nem tudunk felelősséget vállalni.

Átalányadó teljeskörű könyvelése az Acountoval

Átalányadó teljeskörű könyvelése az Acountoval

Mit is nyújt az Acounto kényelmes könyvelése átalányadózóknak? Nézzük hogyan is megy ez a gyakorlatban! A következő postban összeszedünk minden fontos tudnivalót az Acounto-ban könyvelt átalányadós egyéni vállalkozók számára!

Szeptemberi frissítések

Szeptemberi frissítések

Az Acounto legfrissebb verziójában olyan új funkciók kaptak helyet, mint például a felületen belüli üzenetküldési lehetőség, amellyel nem csak nyomon követhető az üzenetek állapota, hanem bármikor könnyedén vissza is kereshetőek lesznek! A feltöltött számlákat automatikusan összepárosítjuk a NAV Onlineszámla rendszerében, valamint kedvenc számlázó programodban található adatokkal!  Kényelmessé tesszük továbbá a kötelező ügyfélátvilágítást is!

Mi az EPR, azaz Kiterjesztett Gyártói Felelősség?

Mi az EPR, azaz Kiterjesztett Gyártói Felelősség?

Bizonyára hallottál róla, hogy 2023. július 01. napjától a környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatos bevallási és díjfizetési kötelezettségek, valamint az adatszolgáltatási kötelezettségek köre kibővül, egy teljesen új rendszerbe kerül, ezzel párhuzamosan a termékdíj-kötelezett termékek köre – az új hulladékgazdálkodási törekvések mentén – részben beépül és egységesül az EPR rendszerében. A következő anyagban összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat!

Tavaszi Acounto frissítés: költség összesítő, új bankszámlák

Tavaszi Acounto frissítés: költség összesítő, új bankszámlák

Az Acounto legújabb fejlesztéseivel egyaránt kedvezünk ÁFA körös, tételes költségelszámoló és átalányadós ügyfeleink számára! Fejlesztettünk egy költségösszesítő felületet, 7 új bankszámla válik beköthetővé, valamint frissítettük az átalányadó kalkulációs modellünket.