KATA-s webshopok, kereskedők! Az átalányadó új lehetőségei

Szerző: | 2022.07.14.

2022.09.01-től KATA-s webáruházak, aki szeretnének céges vevőket is kiszolgálni, nem tudnak a továbbiakban működni. Számukra az átalányadó egy reális megoldás lehet, melyre automatizált könyvelési megoldást is biztosít az Acounto!

Próbáld ki az Acounto átalányadózást ingyen!

Mekkora átalányadós költséghányadot választhatsz?

Ahogy azt korábbi cikkünkben bemutattuk, a jogszabály 3 költséghányadot is elérhetővé tesz: 40, 80 és 90 százalékos kulcsot. Ez azért fontos, mert ennyivel csökkentheted adóalapodat! A 90%-os kulcsra azok az egyéni vállalkozók jogosultak, aki főtevékenységként és kizárólag kiskereskedelmi tevékenységet végeznek. A kiskereskedelmi tevékenységek közé tartozik például az internetes csomagküldő kiskereskedelem (webshop) is!

Az átalányadó választásának van korlátja. Ez a 90%, kiskereskedelmi határ esetén a mindenkori minimálbér éves összegének 50-szerese, 2022-ben 120.000.000 Ft/év.

 

Hogyan használjam az Acounto átalányadó kalkulátort?

Az Acounto átalányadó kalkulátorban be tudod írni teljes éves bontásban tervezett bevételeidet, majd ezen adatok, illetve tevékenységedből fakadó költségátalány kulcs alapján láthatod a várható adókat és járulékokat! Ne feledd, helyi iparűzési adó terheid is keletkezhetnek, illetve szükséges gondoskodnod az 58-as bevallás beadásáról is, melyet az Acounto Egyéni csomagjában minden ügyfelünk számára biztosítunk!

Acounto átalányadó kalkulátor

Meddig lehet áfamentes a jövedelem és milyen kedvezmények vannak?

FONTOS! Az alanyi ÁFA mentesség választásának lehetősége nem változott, továbbra is 12.000.000 Ft forgalomig van lehetőség áfa nélkül számlázni. Ha ez az összeg átlépésre kerül, akkor be kell jelentkezni áfakörbe.

Szintén nagy előnye 2022-től az átalányadónak, hogy van egy adómentes része: 1.200.000 Ft/év jövedelemig nem kell SZJA-t fizetni, mellékállásban végezve a tevékenységet pedig TB-t és szociális hozzájárulási adót sem kell fizetni, tehát teljesen köztehermentes lehet így az első 12.000.000 Ft forgalomig.

Főállású webshop üzemeltető egyéni vállalkozó 12.000.000 Ft forgalom alatt SZJA-t nem fizet, azonban TB járulékot és szocho adót legalább a minimálbér vagy a garantált bérminimum után meg kell fizetnie. A munkaügy és a NAV álláspontja alapján egy kereskedőnek legalább az utóbbit kell választania. Tapasztalatunk alapján a minimálbér utáni kalkulációt nem nézik jó szemmel a hatóságok.

A saját jogon nyugdíjas (öregségi vagy nők kedvezményes nyugdíja okán) jövedelme után csak SZJA-t köteles fizetni!

És még egy jó hír: az SZJA kedvezmények (25 éven alattiak SZJA mentessége, családi adókedvezmény, személyi kedvezmény tartós betegség esetén, 4 gyerekes anyák adókedvezménye) érvényesíthetők az átalányadózó vállalkozó esetében is!

 

Mit és mikor kell fizetnem?

Az TB és szocho utalása havonta esedékes, erről bevallást is kell készíteni. A vállalkozó az SZJA-ra negyedévente köteles előleget fizetni, viszont ez nem kerül bevallásra, így előírásként sem fog megjelenni az adófolyószámlán. A befizetett előleg az éves SZJA bevallásban kerül elszámolásra.

 

Próbáld ki az Acounto átalányadózást ingyen!

 

Milyen további terheim lehetnek?

Az éves eredmény alapján iparűzési adó kötelezettség is felmerülhet, ha a székhely szerinti település úgy rendelkezik, ilyenkor az adó alapja az átalányadó szerinti jövedelem 120%-a lesz. Az adókulcs maximum 2% lehet. Ezt az adót minden év május 31-ig kell megfizetni. A befizetést zt követő szeptemberben és márciusban, a számított összeg (melyik számított összeg? Amit május 31-én befieztett vagy ami azóta számításra került?) alapján előleg fizetési kötelezettség is fennáll.

 

Az átalányadó mértéke

Nézzünk néhány egyszerű példát (adókedvezményekkel most külön nem foglalkozunk):

10.000.000 Ft éves forgalom esetén:

 (Megjegyzés: Helyi iparűzési adó még felmerülhet)

Jól látható, hogy mellékállásban és nyugdíjasként adómentes a tevékenység, és a főállású egyéni vállalkozó is csak a 260.000 Ft-os garantált bérminimum adóját fizeti meg.

15.000.000 Ft éves forgalom esetén:

 (Megjegyzés: Helyi iparűzési adó még felmerülhet)

Mellékállásban a “ténylegesen” elért jövedelem után fizet adót a vállalkozás, de a főállásban továbbra is meg kell fizetni a minimum járulékokat.

50.000.000 Ft éves forgalom esetén:

 (Megjegyzés: Helyi iparűzési adó még felmerülhet)

További megjegyzés: itt a szocho-t és a tb járulékot az 5 millió forintra kell számolni, mert az meghaladja éves szinten a garantált bér 112,5%-át. Főállás esetében nem érvényes az adómentes rész szochora és tbj-re, ezek alapja az átalány jövedelem, havonta, vagy a minimumok.
Illetve, fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy ezek éves példák, de havonta kell vizsgálni, hogy a jövedelem eléri-e a garantált bért, vagy annak 112,5%-át. Vagyis, ha egyenetlenül képződik a jövedelem, pl. 0, 0, 100e, 850e, 0, 300 e, 2000e stb., akkor is minden hónapban a minimumokat meg kell fizetni, ahol a jövedelem ennél magasabb, ott az alapján, de nem lehet kompenzálni a többletet egy olyan hónap terhére, ahol esetleg nulla az átalány jövedelem. Vagyis, a példában feltételeztük, hogy a jövedelmek egyenletesen képződnek, havonta szinte azonos mértékben.)

 

Automatizált átalányadó fizetés az Acountoval

Az Acounto minden átalányadózó számára automatizált könyvelési szolgáltatást biztosít.

Hozd létre Acounto fiókod, kösd be a NAV Onlineszámla rendszerét, számlázódat, illetve bankodat és valós időben számoljuk fizetendő adódat és járulékaidat. A hónap végén kiértesítünk a fizetendőkről, illetve benyújtjuk az adóbevallásaidat is!

Próbáld ki az Acounto átalányadózást ingyen!

 

Kérdésed van?

Írj ügyfélszolgálatunknak! A [email protected] központi ügyfélszolgálati e-mailünkön vagy Messengeren bármikor eléred a csapatot! :)

 

Az jelen blogpostban közzétett információk, elemzések és következtetések tájékoztató jellegűek, és mivel mindenki egyedi, az egyedi adójogi, könyvelési helyzetedre nem tudunk tekintettel lenni. Így jelen blogon végzett tevékenységünk semmiképp nem tekinthető adó-, jogi-, vagy egyéb tanácsadásnak. A közölt adatok teljességéért, pontosságáért valamint aktualitásáért ezért nem tudunk felelősséget vállalni. Bővebb és pontosabb információkért kérjük, hogy keress minket ügyfélszolgálatunkon! Ha csupán a blogpostjaink alapján hozol üzleti döntéseket, az abból fakadó károkért, jogkövetkezményekért nem tudunk felelősséget vállalni.

Átalányadó teljeskörű könyvelése az Acountoval

Átalányadó teljeskörű könyvelése az Acountoval

Mit is nyújt az Acounto kényelmes könyvelése átalányadózóknak? Nézzük hogyan is megy ez a gyakorlatban! A következő postban összeszedünk minden fontos tudnivalót az Acounto-ban könyvelt átalányadós egyéni vállalkozók számára!

Bankkártyás fizetés egyszerűen!

Bankkártyás fizetés egyszerűen!

Örömmel tájékoztatunk, hogy fizetési szolgáltatásainkat fejlesztettük! Mostantól nemcsak a könyvelési, hanem minden további velünk kötött szolgáltatási szerződésedet is lehetőséged van a számodra legkényelmesebb módon, akár bankkártyával is kiegyenlíteni. Lássuk, hogyan!

Acounto ❤ Vodafone

Acounto ❤ Vodafone

Az Acounto Magyarország Kft. büszkén jelenti be együttműködését a Vodafone Magyarország Zrt.-vel, amelynek következtében az Acounto innovatív könyvelési-, bérszámfejtési és adótanácsadási szolgáltatásaival bővíti a Vodafone üzleti ügyfelei számára elérhető digitális szolgáltatások kínálatát.

Szünetelnél? Vigyázat, 2024-ben módosultak a szabályok!

Szünetelnél? Vigyázat, 2024-ben módosultak a szabályok!

Szünetelők, vigyázat! 2024. január 1-jétől a járulékalap meghatározásának egyszerűsítése érdekében új elemként kerül be a Tbj.-be az a szabály, amely kimondja, hogy járulékszabályozási szempontból az egyéni vállalkozók tevékenységének szünetelése csak teljes naptári hónapra értelmezhető.