Átalányadó kalkulátor

Szerző: | 2022.07.26.

 Az alábbi kalkulátorral kiszámolhatod, hogy milyen adóteherrel jár az átalányadóra váltás! 

Próbáld ki az Acounto átalányadózást!

 

Hogyan használjam az Acounto átalányadó kalkulátort?

Az Acounto átalányadó kalkulátorban be tudod írni teljes éves bontásban tervezett bevételeidet, majd ezen adatok, illetve tevékenységedből fakadó költségátalány kulcs alapján láthatod a várható adókat és járulékokat! Ne feledd, helyi iparűzési adó terheid is keletkezhetnek, illetve szükséges gondoskodnod az 58-as bevallás beadásáról is, melyet az Acounto Egyéni csomagjában minden ügyfelünk számára biztosítunk!

Acounto átalányadó kalkulátor

 

Milyen átalányadózási kategóriák vannak?

Az átalányadózás alapvetően 3 költséghányad szintet definiál tevékenység szerinti bontásban. Fontos tudni, hogy a 90% és 80%-os költséghányadnál nem végezhet az egyéni vállalkozó olyan tevékenységet, ami alacsonyabb költséghányadú (pl. 40%-os) kategóriába tartozik, egyetlen ilyen számlád sem lehet! Például egy fotós nem adhat fotó oktatásról számlát, mert ettől automatikusan a 40%-os költséghányadba „visszaesünk”. A három kategóriát részletesen leíró anyagainkat itt találod:

90%-os költséghányad (Kiskereskedelem, webshopok)
80%-os költséghányad (Egyes speciális vállalkozók)
40%-os költséghányad (Általános eset) 

Próbáld ki az Acounto átalányadózást!

 

Milyen további terheim lehetnek?

Ne feledd, iparűzési adófizetési kötelezettség (IPA) is felmerülhet, ha a székhely/telephely szerinti település úgy rendelkezik. Ilyenkor az adó alapját az éves, átalányban megállapított jövedelem 120%-a képezi. Az adókulcs maximum 2% lehet. Az adófizetési és bevallási határidő adóévet követő év május 31-e, azonban adóelőleg-fizetési kötelezettség év közben is fennállhat. Fontos, hogy az átalányadósokra testre szabott, kedvező IPA megállapítási mód jogvesztő, ezt a bevallási határidőig lehet csak választani!

 

Automatizált átalányadó fizetés az Acountoval

Az Acounto minden átalányadózó számára automatizált könyvelési szolgáltatást biztosít.

Hozd létre Acounto fiókod, kösd be a NAV Onlineszámla rendszerét, számlázódat, illetve bankodat és valós időben számoljuk fizetendő adódat és járulékaidat. A hónap végén kiértesítünk a fizetendőkről, illetve benyújtjuk az adóbevallásaidat is!

Próbáld ki az Acounto átalányadózást! 

Kérdésed van?

Írj ügyfélszolgálatunknak! A [email protected] központi ügyfélszolgálati e-mailünkön vagy Messengeren bármikor eléred a csapatot! 🙂

 

Az jelen blogpostban közzétett információk, elemzések és következtetések tájékoztató jellegűek, és mivel mindenki egyedi, az egyedi adójogi, könyvelési helyzetedre nem tudunk tekintettel lenni. Így jelen blogon végzett tevékenységünk semmiképp nem tekinthető adó-, jogi-, vagy egyéb tanácsadásnak. A közölt adatok teljességéért, pontosságáért valamint aktualitásáért ezért nem tudunk felelősséget vállalni. Bővebb és pontosabb információkért kérjük, hogy keress minket ügyfélszolgálatunkon! Ha csupán a blogpostjaink alapján hozol üzleti döntéseket, az abból fakadó károkért, jogkövetkezményekért nem tudunk felelősséget vállalni.

Átalányadó teljeskörű könyvelése az Acountoval

Átalányadó teljeskörű könyvelése az Acountoval

Mit is nyújt az Acounto kényelmes könyvelése átalányadózóknak? Nézzük hogyan is megy ez a gyakorlatban! A következő postban összeszedünk minden fontos tudnivalót az Acounto-ban könyvelt átalányadós egyéni vállalkozók számára!

Szeptemberi frissítések

Szeptemberi frissítések

Az Acounto legfrissebb verziójában olyan új funkciók kaptak helyet, mint például a felületen belüli üzenetküldési lehetőség, amellyel nem csak nyomon követhető az üzenetek állapota, hanem bármikor könnyedén vissza is kereshetőek lesznek! A feltöltött számlákat automatikusan összepárosítjuk a NAV Onlineszámla rendszerében, valamint kedvenc számlázó programodban található adatokkal!  Kényelmessé tesszük továbbá a kötelező ügyfélátvilágítást is!

Mi az EPR, azaz Kiterjesztett Gyártói Felelősség?

Mi az EPR, azaz Kiterjesztett Gyártói Felelősség?

Bizonyára hallottál róla, hogy 2023. július 01. napjától a környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatos bevallási és díjfizetési kötelezettségek, valamint az adatszolgáltatási kötelezettségek köre kibővül, egy teljesen új rendszerbe kerül, ezzel párhuzamosan a termékdíj-kötelezett termékek köre – az új hulladékgazdálkodási törekvések mentén – részben beépül és egységesül az EPR rendszerében. A következő anyagban összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat!

Tavaszi Acounto frissítés: költség összesítő, új bankszámlák

Tavaszi Acounto frissítés: költség összesítő, új bankszámlák

Az Acounto legújabb fejlesztéseivel egyaránt kedvezünk ÁFA körös, tételes költségelszámoló és átalányadós ügyfeleink számára! Fejlesztettünk egy költségösszesítő felületet, 7 új bankszámla válik beköthetővé, valamint frissítettük az átalányadó kalkulációs modellünket.